Dood of de gladiolen

© Belga

Met het aantreden van Wouter Van Besien is de line-up voor de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen zo goed als volledig. Het wordt een oorlog van nationaal belang.

Het verschil met de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 is frappant. Toen telde alleen de tweekamp tussen Patrick Janssens (SP.A) en Filip Dewinter (VB). Andere lijsttrekkers als Marc Van Peel (CD&V) en Ludo Van Campenhout (Open VLD) hadden vooral couleur locale. Nu gaat het tussen nationale figuren: Patrick Janssens (SP.A), Bart De Wever (N-VA), Filip Dewinter (VB), Annemie Turtelboom (Open VLD), de tandem Meyrem Almaci-Wouter Van Besien (Groen), Peter Mertens (PVDA).

Het wordt een strijd met wonderlijke combinaties. In 2006 was Dewinter voor Janssens het ‘beest’ dat hij moest temmen. Nu is Dewinter zijn feitelijke bondgenoot: elke VB-stem is er één minder voor de N-VA. Dat geldt ook voor Almaci-Van Besien en Mertens: hun stemmen blijven alvast buiten Janssens’ bereik. Janssens’ kansen stijgen dus door de kracht van de extreemrechts, De Wever door die van klein-links en Groen.

De echte clash der titanen is de strijd om het brede centrum. Blijft De Wever de onklopbare allemanspoliticus? Of is Janssens echt de burgervader? Turtelboom is hier de stoorzender. Voor zover liberalen min of meer ‘rechts’ zijn, loopt ze De Wever in de weg. Voor zover Open VLD mikt op de anti-De Wever-kiezer, hindert ze Janssens. Het zal ook benieuwen of het kartel met CD&V voor SP..A een zegen of een handicap is. Hoeveel christendemocraten steunen die lijst? Hoeveel CD&V’ers steunen principieel géén ‘sos’?

Als De Wever verliest, is hij zijn aura van ‘eerste Vlaamse politicus’ kwijt en dreigt hij de N-VA haar schwung te ontnemen voor 2014. Als De Wever wint, is hij een van de belangrijkste Vlaams-nationalisten ooit. Dan ontbindt hij het ‘mystieke huwelijk’ dat socialisten en christendemocraten in Antwerpen in 1921 aan de macht bracht. Dan heeft hij tegen 2014 presidentiële allure.

Als Janssens verliest, ligt hij er. Hij is negen jaar burgemeester, hij kon besturen zoals hij dat wilde: met eigen inzichten, eigen mensen, eigen stijl, eigen communicatie. Er zijn geen excuses. Dan is ook de kans groot dat hij zich uit de politiek terugtrekt. Wat of wie blijft er dan over van het Antwerpse socialisme? Dan wordt het puin ruimen, bovendien in een ruïne.

Als Janssens wint, is ook dat historisch. Dan verdient hij zijn plaats in de volgende Encyclopie van de Vlaamse Beweging: de man die in 2006 Dewinter versloeg en in één moeite het VB, en dat in 2012 herhaalde met De Wever en de N-VA.

De Antwerpse strijd heeft voor De Wever en Janssens schier dezelfde inzet: dood, of de gladiolen.

Walter Pauli

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content