Donderdag nationale betoging: hinder in Brussel, openbaar vervoer bereidt zich voor

27/09/16 om 15:10 - Bijgewerkt om 15:10

Wie donderdag naar Brussel moet, ook via het openbaar vervoer zal hinder ondervinden van de nationale betoging. Inmiddels verkocht de NMBS al 19 000 speciale betogingstickets. Ook De Lijn en de MIVB nemen maatregelen.

Donderdag nationale betoging: hinder in Brussel, openbaar vervoer bereidt zich voor

Nationale betoging © BELGA

De vakbonden organiseren komende donderdag, 29 september, in Brussel een nationale betoging tegen het beleid van de federale regering. De lokale politie Brussel Hoofdstad Elsene verwacht zware verkeershinder in de hele binnenstad en op de kleine ring en vraagt om de hoofdstad met de auto zoveel mogelijk te vermijden.

Het gehele parcours wordt verkeers- en parkeervrij gemaakt.

  • Vanaf 9 uur (en eventueel vroeger) zullen de uitritten van de Leopold II-tunnel ter hoogte van het Saincteletteplein en de Antwerpsepoort voor het verkeer in de richting van de kleine ring afgesloten worden. Die worden opnieuw geopend als de volledige betoging zich in de Pachecolaan bevindt (+/- 14 uur).
  • Ook vanaf 9 uur (en eventueel vroeger) zal de uitrit Rogier in de Kruidtuintunnel voor het verkeer richting Rogierplein worden afgesloten. De uitrit zal eveneens weer geopend worden zodra de volledige betoging zich in de Pachecolaan bevindt.
  • Alvorens de betoging aan de Zuidlaan aankomt, zal het verkeer in de Hallepoorttunnel richting Zuid afgesloten worden. Het verkeer wordt omgeleid richting Bareel van Sint-Gillis en dat tot wanneer alle betogers de Zuidlaan zijn overgestoken of terug naar hun bussen zijn gegaan die zich op de Zuidlaan tussen de Lemonnierlaan en de Anderlechtse poort bevinden.

De Lijn: overzichten

De Lijn raadt haar reizigers aan de website van de vervoersmaatschappij te raadplegen. Daarop komen donderdag vanaf 06.15 uur gedetailleerde overzichten over de gevolgen voor de dienstverlening.

NMBS: maatregelen en goedkope tickets voor stakers

De NMBS meldt ook dat donderdag vanaf 11.30 uur tot ten laatste om 17.00 uur verschillende maatregelen van kracht zullen zijn in de Brusselse stations. Op vraag van de politie zal Brussel-Centraal enkel toegankelijk zijn via de metro en de Ravensteingalerij. Aan Brussel-Kapellekerk zal de ingang van de Ursulinenstraat dicht zijn en aan Brussel-Congres zal de ingang aan de Pachecolaan gesloten zijn. Aan Brussel-Zuid, waar de betoging eindigt, zal het tussen 15.00 en 17.00 uur extra druk zijn.

Zoals steeds verkoopt de NMBS een speciaal evenemententicket voor de betoging van komende donderdag. Die kaartjes kosten 12 euro (traject van max 60 kilometer) of 14 euro (vanaf 61 kilometer) heen en terug, wat vaak goedkoper uitkomt dan een gewoon ticket. De vakbonden verdelen de tickets zelf, maar ze zijn ook gewoon te koop aan de loketten.

De NMBS verkocht naar eigen zeggen al 19.000 van die betogingstickets en zal donderdag ook acht extra treinen laten rijden naar de hoofdstad. Tijdens de betoging zullen enkele ingangen van Brusselse stations dicht blijven. Bij de betoging eind 2014, die ruim 100.000 deelnemers trok, verkocht de NMBS bijna 84.000 speciale tickets.

MIVB: Contact Center in de strijd

Ook de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB waarschuwt voor hinder op haar net, doordat medewerkers, onder wie chauffeurs, aan de manifestatie zullen deelnemen. De betoging gaat van het Noordstation naar het Zuidstation en volgt, na vertrek om 11.30 uur op de Kruidtuinlaan, volgend parcours: Koning Albert II laan - Jacqmainpoort - Kruidtuinlaan - Pachecolaan - Berlaimontlaan - Keizerinlaan - Albertinaplein - Keizerslaan - Cellebroersstraat - Bogaardenstraat - Lemonnierlaan - Europa-esplanade - Zuidstation.

De MIVB zegt alles in het werk te stellen om de bediening van de belangrijkste lijnen te verzekeren in functie van de beschikbare middelen. Om de klanten zo goed mogelijk te informeren, opent de vervoersmaatschappij haar Contact Center (070/23.20.00) vanaf 6 uur donderdagochtend.

De website www.mivb.be, de mobiele website en de MIVB-applicatie informeren de reizigers, net als de Facebook-pagina (facebook.com/mijnmivb) en de Twitter-account (@stibmivb). Pendelaars kunnen voor real time informatie ook de tweets volgen op @zpz_polbru.

Onze partners