Donderdag algemene staking in openbare sector

19/12/11 om 17:03 - Bijgewerkt om 17:03

Er komt donderdag een algemene staking in de openbare sector, georganiseerd in gemeenschappelijk vakbondsfront.

Donderdag algemene staking in openbare sector

© Belga

De socialistische overheidsvakbond ACOD had al gewaarschuwd dat er acties zouden volgen als minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) niet met een positief signaal zou komen.

Algemeen secretaris Chris Reniers zegt dat de minister geen enkele moeite heeft gedaan om tot een gesprek te komen. "De mensen op het terrein zijn ongerust, ze weten niet waar ze aan toe zijn", klinkt het.

OnderwijsVolgens Reniers zal de staking zeer zichtbaar zijn en goed opgevolgd worden, ook al is drie dagen erg kort om de actie te plannen. "De minister wil de teksten absoluut laten stemmen in het parlement nu donderdag. Het misprijzen ten opzichte van de openbare sector en het ganse sociaal overleg is groot", klinkt het in een mededeling van de bonden.

Het gaat om een algemene staking die voor alle takken van de overheidsdiensten geldt. Onder meer bij het openbaar vervoer, bpost, de brandweer en de verschillende openbare besturen zullen volgens Reniers personeelsleden het werk neerleggen. Ook de onderwijsvakbonden verklaarden zich solidair, zegt ze. Hoe groot de hinder daar zal zijn, valt nog af te wachten.

Non-profit

Het vakbondsfront van de non-profit (ACLVB - BBTK - LBC-NVK) bereidt ook acties voor tegen de pensioenplannen van minister Van Quickenborne. De bonden laten in een gemeenschappelijke mededeling weten dat ze zo "hun personeel een waardig einde van hun loopbaan willen garanderen".

Daarvoor bestaan momenteel verschillende regelingen in de non-profit. De meerderheid daarvan is erop gericht de mensen aan het werk te houden en
hun prestaties te verminderen. Prepensioen laat mensen met zwaar werk, bijvoorbeeld verpleegsters en gezinshulp, toe "hun loopbaan te beëindigen voordat ze arbeidsongeschikt worden", benadrukken de bonden.

Een van de eisen van het vakbondsfront is dan ook dat er erkenning komt voor het feit dat de beroepen in de non-profit zware beroepen zijn. (Belga/TE/SD)

Lees meer over:

Onze partners