Dominique Strauss-Kahn en het kamermeisje

© Reuters

De zondebok van 2011 was Fransman Dominique Strauss-Kahn. DSK werd aangewezen als dader in de aanrandingzaak rond kamermeisje Nafissatou Diallo op 14 mei in het luxueuze Sofitel-hotel in New York. De voormalige directeur van het IMF, die zijn functie neerlegde na de feiten, ontkende in alle talen, maar de zaak kostte hem wel zijn kandidatuur voor de Franse presidentsverkiezingen van 2012. DSK werd immers getipt als linkse tegenkandidaat van Nicolas Sarkozy, de huidige Franse president.

Van de kernramp in Japan tot de Arabische Lente tot een wereldwijde economische crisis. 2011 werd gekenmerkt door historische gebeurtenissen die onze wereld de komende jaren ongetwijfeld verder zullen beïnvloeden.

De aanklacht tegen DSK werd geseponeerd omdat de klacht van het kamermeisje ‘ongeloofwaardig’ was. Er was twijfel gerezen rond de getuigenissen van de vrouw, ook omdat ze de enige getuige was en bewijzen niet voorhanden waren. Later gaf DSK wel toe dat hij een ongepaste relatie had met Diallo maar dat er nooit geweld of dwang aan te pas was gekomen. Hij noemde het een ‘foute relatie’. Er loopt nog een burgerrechtelijk proces tegen de Fransman.

Ook de Franse journaliste Tristan Banon kwam met een aanklacht aanwaaien. DSK zou haar proberen te verkrachten hebben tijdens een interview dat ze in 2003 afnam als stagiaire. De gewezen IMF-topman deed de aanklacht af als ‘verzonnen’. Na de klassering zonder gevolg van haar aanklacht, besliste de Française geen nieuwe klacht neer te leggen.

Allerlei complottheorieën deden de ronde. Een van de Amerikaanse advocaten van Strauss-Kahn, William Taylor, sluit de mogelijkheid niet uit dat DSK in een politieke hinderlaag is gelopen. Hij was op het moment van de feiten immers nog favoriet voor de presidentsverkiezingen. Er wordt met een aarzelend beschuldigende vinger richting Union pour un Mouvement Populaire (UMP), de partij van Nicolas Sarkozy, gewezen. Als de videobeelden van de beveiligingscamera’s in het hotel opduiken, is het hek helemaal van de dam en gonst het van de complottheorieën. Op de beelden zijn twee personeelsleden te zien die een vreugdedansje uitvoeren zo’n 20 minuten nadat Strauss-Kahn het kamermeisje zou besprongen hebben. De vrouw zelf is ook te zien terwijl ze rustig op een medewerker wacht, wat lichtjes verdacht is voor iemand die net aangerand is. Aanhangers van DSK zien in de beelden een bevestiging dat er wel degelijk een complot loopt tegen hem.

Wat er ook van zij, DSK is niet de enige die in 2011 ten val kwam door ‘vleselijke geneugtes’. Andere onfortuinlijken die – soms letterlijk – met de broek op de enkels kwamen te staan, zijn Steve Stevaert, Fernand Koekelberg en Anthony Weiner. Ook zij tuimelden van hun voetstuk door een seksschandaal. (MVB)

Partner Content