Doel en Tihange: 165.000 eisen in petitie sluiting 'scheurtjescentrales'

04/12/15 om 23:19 - Bijgewerkt om 23:19

Een netwerk van antinucleaire organisaties heeft op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon een petitie overhandigd tegen het heropstarten van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2. De petitie, die door 165.000 mensen werd ondertekend, eist de sluiting van de "scheurtjescentrales".

Doel en Tihange: 165.000 eisen in petitie sluiting 'scheurtjescentrales'

© BELGA

De organisaties - onder meer Nucléaire Stop Kernenergie, Milieufront Eijsden en Aachener Aktionsbündnis gegen AKW - vragen in de overhandigde tekst dat de reactoren definitief worden gesloten. "Er werden nog 100.000 handtekeningen verzameld sinds de aankondiging dat de twee gammele reactoren met duizenden scheurtjes in de reactorvaten worden heropgestart", zegt Léo Tubbax, de woordvoerder van Nucléaire Stop Kernenergie.

Een kabinetsmedewerker die verantwoordelijk is voor de nucleaire veiligheid beklemtoonde tijdens het gesprek met de actiegroepen dat het advies van Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) werd gevolgd. Maar volgens Tubbax heeft het Fanc "banden met Engie", het moederbedrijf van Electrabel.

(Belga/RR)

Onze partners