Doel 4 onverwacht stilgelegd: ‘Geen impact op bevoorrading’

Kerncentrale Doel © BELGA

De kerncentrale Doel 4 is onverwacht stilgelegd, maar de reden voor het probleem zou niet in het nucleaire gedeelte liggen.

De kerncentrale Doel 4 is onverwacht stilgelegd. Dat meldt Electrabel. Oorzaak was een verlies van smeerolie aan de stoomturbine, een installatie in het niet-nucleair gedeelte van de kerncentrale. Electrabel gaat nu op zoek naar de oorzaak voor het olieverlies, hetgeen wellicht enkele dagen in beslag zal nemen. Pas daarna wordt Doel 4 opnieuw opgestart.

Het stilliggen van de kerncentrale zou alvast geen impact mogen hebben op de bevoorradingszekerheid, benadrukt een woordvoerster. “Wij hebben de nodige maatregelen getroffen om de bevoorradingszekerheid naar onze klanten toe te garanderen.” Electrabel benadrukt ook dat de gebeurtenis “geen enkele invloed heeft op de gezondheid van de medewerkers, omwonenden en omgeving noch op de werking van de installaties”.

Wanneer de centrale heropgestart wordt, is niet duidelijk. Op basis van de inspecties volgt de komende dagen meer duidelijkheid rond de planning voor heropstart van de kerncentrale, klinkt het bij Electrabel. GDF Suez meldt op zijn transparantiewebsite dat Doel 4 naar verwachting op 18 augustus opnieuw opgestart wordt.

Waterstofvlokken

Eind maart legde Electrabel ook al Doel 3 en Tihange 2 onverwacht weer stil, omdat testen op de reactoren niet de verwachte resultaten opleverden en meer onderzoek nodig was. In juni werd vervolgens gemeld dat die kernreactoren nog zeker tot in de herfst van dit jaar stil zullen liggen. Beide reactoren Doel 3 en Tihange 2 lagen eerder ook al bijna een jaar stil, nadat in de zomer van 2012 scheurtjes waren ontdekt in de reactorvaten. Onderzoek wees toen uit dat het ging om waterstofvlokken.

Bij de heropstart in juni 2013 was overeengekomen om testen uit te voeren om het gedrag van de reactorvaten op lange termijn te evalueren. Het waren die testen die niet de verhoopte resultaten opleverden. Concreet bleek de breuktaaibaarheid van het staal waar de reactoren uit bestaan sneller te verminderen dan verwacht. Doel 3 en Tihange 2 zijn goed voor 2.000 MW of bijna 15 procent van de Belgische elektriciteitsproductie. Doel 4 heeft een capaciteit van 1.039 MW. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content