'Doel 4 hoogstwaarschijnlijk actief op 21 december' (Electrabel)

15/12/14 om 09:43 - Bijgewerkt om 09:43

Doel 4 kan hoogstwaarschijnlijk al op 21 december kunnen worden heropgestart, tien dagen sneller dan gepland, meldt Electrabel.

'Doel 4 hoogstwaarschijnlijk actief op 21 december' (Electrabel)

Doel, Beveren © BELGA

De herstellingswerken aan de stoomturbine van Doel 4 zijn momenteel bijna beëindigd. Doel 4 zou daardoor hoogstwaarschijnlijk al op 21 december heropgestart kunnen worden, tien dagen sneller dan eerder gepland, zo meldt Electrabel.

'Gedurende heel het reparatieproces hebben alle betrokken partijen alles op alles gezet om de planning te respecteren. Sinds de terugkomst van verschillende onderdelen van de stoomturbine uit Duitsland hebben de operationele teams dag en nacht en zeven dagen op zeven gewerkt aan de assemblage. Momenteel wordt in de laatste fase de aslijn uitgelijnd, wat cruciaal is voor de goede werking van de turbine', klinkt het in een persbericht.

Bijkomende veiligheidsmaatregelen

Doel 4 heeft een capaciteit van ruim 1.000 MW en werd automatisch stilgelegd op 5 augustus 2014 als gevolg van een olielek in het niet nucleaire deel van de centrale, na vermoedelijke sabotage. In overleg met en onder toezicht van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) zullen bijkomende veiligheidsmaatregelen ingevoerd worden om de heropstart van de centrale mogelijk te maken.

Het FANC heeft Electrabel ondertussen ook gevraagd om de gegevens die het overmaakte van de analyses voor Doel 3 en Tihange 2 te vervolledigen, en heeft er een reeks verzoeken en suggesties aan toegevoegd. Die moeten vervuld zijn vooraleer 'het veiligheidsdossier' afgegeven wordt. De datum tot wanneer de twee eenheden onbeschikbaar zijn, blijft evenwel onveranderd op 1 april 2015. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners