Doel 3 en Tihange 2 mogen weer open

© Belga

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) heeft groen licht gegeven voor de heropstart van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2. Greenpeace dagvaardt de regering wegens schuldig verzuim.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) geeft groen licht voor de heropstart van de reactoren Doel 3 en Tihange 2.

De beide reactoren liggen sinds vorige zomer stil, nadat er scheurtjes waren ontdekt in de reactorkuipen. Aan de heropstart van de reactoren waren begin dit jaar bijkomende voorwaarden gesteld door het agentschap. Zo was er een druktest nodig op beide reactoren. Aan al die voorwaarden is voldaan, aldus het FANC.

Nog twee tot drie weken

Bijgevolg krijgt uitbater Electrabel groen licht voor de heropstart.
Electrabel gaat onmiddellijk beginnen met de voorbereidende werken voor die heropstart. Die werkzaamheden zullen twee tot drie weken in beslag nemen, zo meldt Electrabel. Dat betekent dat de reactoren in principe begin juni bedrijfsklaar zouden kunnen zijn.

Na uitgebreide testen en analyses is de conclusie dat de scheurtjes waterstofindicaties zijn, aldus Electrabel. “Deze zijn niet evolutief en ontstonden tijdens het smeedproces van de kuipen. De structurele integriteit van de kuipen en hun weerstand zijn niet aangetast en beantwoorden aan alle veiligheidscriteria.”

Electrabel geeft nog mee dat de kuipen van Doel 3 en Tihange 2 op het einde van de eerstvolgende brandstofcyclus aan dezelfde inspectie zullen worden onderworpen als die van de zomer 2012.
Greenpeace dagvaardt regering

Ondertussen liet milieubeweging Greenpeace weten dat ze de regering zal dagvaarden wegens schuldig verzuim. Greenpeace heeft de regering eerder in gebreke gesteld wegens het ontbreken van een nucleair noodplan. “Dat is er nog altijd niet. Integendeel, dat risico wordt nog verhoogd door het heropstarten van de reactoren. Daarom dienen we een klacht in wegens schuldig verzuim”, zegt Eloi Glorieux, energie-campaigner bij Greenpeace.

De klacht zal vandaag/vrijdag of begin volgende week worden ingediend. “De regering neemt haar taak, met name het beschermen van de bevolking, niet ernstig”, zegt de organisatie.

Parlementaire hoorzitting
Voor Kamerleden Kristof Calvo (Groen) en Muriel Gerkens (Ecolo) moet er eerst transparantie zijn over de diverse (deel)rapporten vooraleer de reactoren opnieuw worden opgestart.

“Na de vele kritische rapporten moeten er eerst antwoorden komen op de vele vragen. Dit is een fundamenteel debat dat om openheid en eerlijkheid vraagt en dus om een parlementaire hoorzitting”, aldus Calvo.

De voorbije maanden lieten controle-agentschappen zich zeer kritisch uit over de talrijke gebreken in de reactorvaten.
Groen en Ecolo hebben daarom voorzitter van de subcommissie veiligheid, Willem-Frederik Schiltz (Open VLD), gevraagd om zo snel mogelijk een hoorzitting te organiseren. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content