Doel 3 en Tihange 2 komen deze winter mogelijk niet meer in actie

13/06/14 om 10:57 - Bijgewerkt om 10:57

Uittredend staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet houdt er rekening mee dat de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 ook komende winter niet zullen draaien.

Doel 3 en Tihange 2 komen deze winter mogelijk niet meer in actie

De kerncentrale van Doel. © BELGA

Begin juli moet duidelijk zijn hoeveel er in de zogenaamde strategische reserve zit om de bevoorradingszekerheid in ons land te garanderen en welke bijkomende maatregelen nodig zullen zijn, licht de woordvoerster van de staatssecretaris toe.

Uitbater Electrabel kondigde donderdag aan dat beide reactoren nog zeker tot in de herfst zullen stilliggen. Nadat ze eerder bijna een jaar stillagen na de ontdekking van scheurtjes in de reactorvaten, werden ze eind maart opnieuw stilgelegd. Toen bleken tests naar het gedrag van de reactorvaten op lange termijn niet het gewenste resultaat op te leveren. De heropstart werd toen voor ten vroegste 15 juni vooropgesteld. Die datum werd donderdag dus nog verder opgeschoven.

Staatssecretaris Wathelet houdt intussen rekening met het scenario waarbij Doel 3 en Tihange 2 deze winter niet meer in actie komen. Zijn woordvoerster wijst erop dat de openbare aanbesteding voor de uitbouw van een strategische reserve nog loopt. Het gaat om een aantal megawatt elektriciteit die op kritieke momenten kan woren aangeboord. Begin juli moet duidelijk worden hoeveel in die strategische reserve zal zitten en welke extra maatregelen nodig zijn. Dat wordt onderzocht met netbeheerder Elia en de administratie. Wel is het zo dat die strategische reserve was bedoeld om de afbouw van de klassieke elektriciteitsproductie op te vangen. Het stilvallen van twee centrales is een andere situatie, aldus Wathelets woordvoerster, die nog opmerkt dat zowel bij ons als in het buitenland centrales gesloten zijn. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners