Dode in Roosdaal door stormweer

05/01/12 om 08:54 - Bijgewerkt om 08:54

In Roosdaal is een 64-jarige man overleden toen een massieve poort van vier à vijf meter hoog op hem viel. De man stierf ter plaatse.

Dode in Roosdaal door stormweer

© Reuters

"De man was op moment van het gebeuren aan het werken aan die poort op zijn eigendom. Wellicht heeft het stormweer een rol gespeeld in dit ongeval", aldus korpschef Eric Uyttersprot van de politiezone Affligem-Liedekerke-Roosdaal-Ternat.

Donderdag raasde een zware storm over ons land. Nog tot 17u geldt voor de kust het waarschuwingsniveau "oranje". Elders in België geldt code "geel".

Oranje is het op een na hoogste niveau wat waarschuwing voor gevaarlijke situaties betreft; geel het op een na laagste. Het rampweer dat Pukkelpop trof was ook met oranje bestempeld. Er zijn vier waarschuwingsniveaus.

Lokale wateroverlast

Het verschil met de zuidwesterstorm van dinsdag is dat de wind nu uit de zee (westen tot noordwesten) komt en dat daardoor de zware rukwinden verder landinwaarts doordringen. Plaatselijk is er ook onweer, met kans op zeer zware windstoten.

In Vlaanderen verwacht men "lokale wateroverlast en niet-kritieke overstromingen" ten gevolge van de nieuwe stormdepressie, zo staat op de website www.overstromingsvoorspeller.be.

Ongevallen
Bij een botsing tegen een omgewaaide boom die dwars over de rijweg lag in Kaster (Anzegem), zijn woensdagnacht twee gewonden gevallen. Een andere omgevallen boom in Nieuwpoort zette de buurt een tijdlang zonder stroom. De boom belandde midden op de weg en trok twee elektriciteitskabels mee.

In Middelkerke kwam een bejaarde toeriste vast te zitten tussen een vlaggenmast en een container. De vrouw was rond de ijspiste aan het Middelkerkse casino aan het wandelen, toen een container door de rukwind verplaatst werd. Daardoor kwam de vrouw klem te zitten tussen het gevaarte en een vlaggenmast. Het duurde een twintigtal minuten voor de vrouw kon worden bevrijd. Ze zou een open beenbreuk hebben opgelopen.

In een rusthuis in Opwijk raakte een persoon lichtgewond toen een raam van het gebouw het begaf als gevolg van de felle rukwinden. Nog in Opwijk stortte een gevel in en diende een straat te worden afgesloten nadat een elektriciteitskabel op de weg terechtgekomen was.

Op diverse plaatsen in het Pajottenland zorgden omgewaaide bomen voor verkeershinder. Op het Gemeenteplein in Galmaarde waaide het dak weg van een mazouthandel en in Merchtem belandde een boom op het Ginder Ale-gebouw. In Merchtem waaide ook de kerstverlichting weg. In een school in Galmaarden gebeurde hetzelfde met enkele dakvensters. Zowel in Lennik als in Opwijk werden preventief zandzakken uitgedeeld.

Verkeershinder

Afgewaaide bomen en verstopte riolen hebben op tal van plaatsen in Vlaams-Brabant verkeershinder veroorzaakt. Even voor 11 uur belandde een boom op de E40 in Ternat.

Na de middag moest op de Brusselse ring, op de grens van Waterloo en Hoeilaart, het verkeer even worden stilgelegd omdat een boom op het wegdek dreigde terecht te komen.

Ook op andere plaatsen was er verkeershinder. De Aarschotsesteenweg werd ter hoogte van de Electriciteitswijk in Wilsele urenlang
afgesloten wegens verstopte riolen. Ook in Rotselaar werd een weg een tijdlang afgesloten wegens een omver gevallen boom. In Aarschot gaf de hevige regenval op tal van plaatsen aanleiding tot wateroverlast en verkeershinder.

Het Agentschap Natuur en Bos liet donderdagochtend ook de Duboislaan tussen Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode door het
Zoniënwoud om veiligheidsredenen afsluiten.

Brandweerkorpsen

In de hele provincie Vlaams-Brabant moesten de brandweerkorpsen in totaal naar schatting meer dan 200 keer uitrukken voor afgerukte
dakpannen, omvergewaaide bomen en dergelijke.

Opmerkelijk was dat de brandweer van Zaventem in de loop van de voormiddag een aantal zonnepanelen moest verwijderen van een bedrijf in aanbouw op de industriezone aan de Hoogstraat. Enkele zonnepanelen waren kort daarvoor reeds van het dak gevallen en hadden auto's beschadigd. (Belga/TE/SD)

Lees meer over:

Onze partners