Dode duif vergiftigt drinkwater 5.800 gezinnen in Bierbeek

04/07/11 om 07:45 - Bijgewerkt om 07:45

In vier Vlaams-Brabantse gemeenten is het leidingwater tijdelijk ondrinkbaar. De oorzaak van het probleem is een dode duif in de watertoren van Bierbeek.

Dode duif vergiftigt drinkwater 5.800 gezinnen in Bierbeek

Het leidingwater in de Vlaams-Brabantse gemeenten Neervelp (Boutersem), Haasrode-Blanden (Oud-Heverlee) en Opvelp-Bierbeek-Lovenjoel (Bierbeek) is tijdelijk ondrinkbaar. Het water kan enkel gebruikt worden voor sanitaire doeleinden zoals het toilet doorspoelen, douchen, en schoonmaken.

Voor andere toepassingen, in het bijzonder voor drinken, voedselbereiding en koffiezetten, moet het water minimum 5 minuten gekookt worden. Het gebruik, zelfs na koken, wordt afgeraden voor kleine kinderen, oudere mensen en kwetsbare personen.

Watertoren Bierbeek

De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) kwam er via staalnames achter dat een bacteriologische besmetting in de watertoren van Bierbeek aan de basis van het probleem lag, zegt Kathleen De Schepper van VMW: 'Op basis van de tests die het VMW uitvoerde, werd in overleg met de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) beslist de watertoren van Bierbeek meteen stil te leggen.'

Nog voor de oorzaak van de verontreiniging bekend was, werd de watertoren volledig ontsmet. Daarna werden nieuwe analyses uitgevoerd om te bekijken of de situatie genormaliseerd was.

Dode duifLater op zondag wordt in de watertoren van Bierbeek een dode duif gevonden. De vogel is op een nog onbekende manier in de toren terechtgekomen, gestorven, in het water beland en beginnen ontbinden, zo deelde burgemeester Mark Cardoen (CD&V) van Bierbeek mee.

12.000 waterzakjes Er zijn 5.800 adressen getroffen door de bacteriologische verontreiniging, maar voor zover bekend heeft die nog geen ziektegevallen veroorzaakt. Omdat de situatie nog enkele dagen kan duren, pleegden de burgemeesters van de drie gemeenten overleg over alternatieve watervoorziening. Zij vroegen aan de Civiele Bescherming om maandagmorgen 6.000 waterzakjes te leveren aan zowel Bierbeek als aan Oud-Heverlee. (Belga/SD)

Onze partners