Dit was 2014: de meest memorabele quotes van het jaar

28/12/14 om 10:35 - Bijgewerkt om 10:35

Lees hier een bloemlezing van de meest opmerkelijke, grappige en ontroerende quotes van het jaar.

Dit was 2014: de meest memorabele quotes van het jaar

© .

'Show me the money!'

(In de verkiezingscampagne ging N-VA-voorzitter Bart De Wever in debat met Paul Magnette (PS). Bovenstaande quote vatte achteraf de campagne goed samen.)

'Ik ga met Frank Vandenbroucke praten.'

(In een interview met Knack geeft Freya Vanden Bossche aan dat ze Franck Vandenbroucke weer bij de SP.A wil betrekken.)

'De mensen die gaan staken tegen die sanering, zeggen eigenlijk tegen hun kinderen: jullie kunnen de pot op. Ik vind dat bijzonder erg.'

(Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank haalt in Trends zwaar uit naar de stakers. Het is maar een van de vele keren dat voor- en tegenstanders van de regering 'de toekomst van onze kinderen' in de discussie betrekken.)

'De collaboratie was fout, maar die mensen hadden hun redenen. Ik was er niet bij.'

(Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) deed in een aantal Franstalige kranten opmerkelijke uitspraken over de collaboratie. Nadien vond hij dat het ging om een 'oneerlijke interpretatie die anderen aan mijn woorden gaven'.)

Dit was 2014: de meest memorabele quotes van het jaar

© BELGA

'Ik wil dat iedereen weet dat we doorgaan tot we groter vertrouwen zien tussen onze gemeenschappen en de ordediensten. Dit is geen zwart of bruin probleem, maar een Amerikaans probleem.'

(In een reactie op de zaak-Eric Gardner geeft de Amerikaanse president Barack Obama aan dat er iets moet gebeuren aan het geweld van politiediensten tegen zwarte burgers.)

'#BringBackOurGirls'

(De Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram pleegde dit jaar verschillende aanslagen en ontvoerde 200 schoolmeisjes. Op het internet werd een petitie gelanceerd om de meisjes vrij te laten.)

'Ik ben er trots op dat ik homo ben. Ik vind mijn geaardheid één van de mooiste dingen die God me geschonken heeft.'

(Apple-ceo Tim Cooke komt uit de kast.)

'De activiteiten van Sharia4Belgium zijn duidelijk gericht op gewelddadige strijd in België én het buitenland. Andere geloofsgroepen moeten schrik worden aangejaagd en politieke regimes moeten omver geworpen worden.'

(In Antwerpen is dit jaar het terrorismeproces gestart tegen Sharia4Belgium. De openbare aanklager schetste een beeld van de plannen en de ideologie van de groepering.)

Dit was 2014: de meest memorabele quotes van het jaar

© belga

'Ik steek geld liever in 50 bedrijven dan in bodemloze put van de overheid.'

(Marc Coucke geeft na de verkoop van Omega Pharma in De Standaard aan wat hij van plan is met het geld dat hij aan de verkoop heeft verdiend. Er kwam heel wat reactie op het feit dat Coucke 1,45 miljard winst maakte aan de verkoop, maar daar geen belastingen op moet betalen.)

'Uiteindelijk is het toch geen echt geld.'

(Evan Spiegel, de ceo van Snapchat heeft er geen spijt van dat hij niet inging op een overnamebod van Mark Zuckerberg. Die had Spiegel meer dan 3 miljard dollar geboden voor de applicatie die gebruikers toelaat om elkaar berichten te sturen die na enkele seconden automatisch gewist worden.)

'Misschien gaan mensen die tijdskrediet opnemen om voor een kind te zorgen wel in het zwart werken of bouwen ze een huis.'

(Unizo-topman Karel Van Eetvelt vindt dat hervorming van het tijdskrediet niet ver genoeg gaat. Hij vraagt zich in De Tijd af hoe 'gemotiveerd tijdskrediet' gecontroleerd zal worden door de overheid.)

'Hoe dat komt? Door mijn groot charisma, uiteraard. Alleen ben ik de enige die dat ziet.'

(Herman Van Rompuy antwoordt in Knack met droge humor op de vraag hoe het komt dat hij Europa door moeilijke crisisjaren kon leiden zonder noemenswaardige fouten te maken.)

'Brussels burns as more than 100,000 protesters clash with police during march against EU austerity measures.'

(De Britse krant The Daily Mail heeft niet begrepen waarom er op de nationale betoging van 6 november 120.000 mensen in Brussel waren.)

'De Commissie gaat vechten tegen belastingontwijking en fiscale fraude.'

(Na onthullingen over fiscale constructies in Luxemburg -de zogenoemde Luxleaks- belooft Jean-Claude Juncker beterschap. De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie was jarenlang premier van Luxemburg en kan dus politiek verantwoordelijk worden genoemd.)

Charles Michel

Charles Michel © Belga

'Wij hebben nul vertrouwen in de N-VA, zéro.'

(In april was Charles Michel nog MR-voorzitter. Op dat moment zag hij een coalitie met N-VA niet zitten.)

'Ik meende dat honderd procent.'

(In Knack blikt premier Charles Michel terug op een bewogen jaar. 'Paradoxaal genoeg heeft het cynisme van PS en CDH voor mij de kleine opening gecreëerd om een heel andere federale regering te vormen.')

'Dat soort imagoverlagende zaken zien we liever niet in Antwerpen'

(Antwerps schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA) legt uit waarom hij een extra belasting wil invoeren voor nachtwinkels, wedkantoren, videotheken, shishabars, club-vzw's, internetcafés en 'seksinrichtingen'.)

'Willen jullie meer of minder Marokkanen? Dan gaan we dat regelen.'

(De Nederlandse politicus wordt vervolgd voor deze uitspraak die hij deed op een campagnemeeting een week voor de verkiezingen. Het Openbaar Ministerie noemde de quote een "belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.")

'Ik besef dat ik met een aantal uitspraken uit het verleden mensen heb gekwetst en dat was nooit mijn bedoeling. Ik wil mij daar oprecht voor verontschuldigen.'

(In de Kamer moet staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zijn excuses aanbieden nadat commotie was ontstaan over een oude Facebook-post waarin hij vraagtekens plaatste bij 'de economische meerwaarde van Marokkaanse en Congolese immigratie'.)

'Als ik mensen het gevoel kan geven dat Kutmarrokaantjes toch iets weten, dan is dat mooi meegenomen.'

(Regisseur Adil Er Arbi in De Standaard. Hij won deze reeks van 'De Slimste Mens ter Wereld'. Zijn deelname aan het programma ging gepaard met de release van zijn film 'Image'.)

Vladimir Poetin

Vladimir Poetin © BELGAIMAGE

'Wat de Russische president Vladimir Poetin in Oekraïne doet, lijkt wel erg op wat Adolf Hitler in de jaren 30 in Europa deed.'

(De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton haalt uit naar de Russische president voor zijn houding in het conflict in Oekraïne.)

'Met vrouwen kan je maar beter niet discussiëren.'

(Hoewel Vladimir Poetin dit jaar steeds meer geïsoleerd raakte, is hij niet onder de indruk.)

'Wil je ergens naartoe, maar weet je niet waarheen?'

(Luchtvaartmaatschappij kreeg in 2014 af te rekenen met een vliegtuig dat crashte in Oekraïne, en met een vlucht die verdween boven de Indische Oceaan. Bovenstaande tweet over een eindejaarsactie viel dan ook niet in goede aarde.)

'We moeten die strikte begrotingsnorm laten varen.'

(In Knack legt econoom Paul De Grauwe uit waarom besparen om te besparen geen goed idee is.)

'Cette voiture n'est pas à moi'

(N-VA-voorzitter Bart De Wever wordt na een nacht onderhandelen opgepikt door Joy Donné. De man lijkt niet alleen een Porsche met twee verschillende nummerplaten te hebben, hij gooit ook een boete op de grond voor het tweetal wegrijdt zonder gordel om.')

'Nog liever heb ik dat ze mij zonder verdoving de poten uittrekken, mij in tweeën snijden en alsnog levend op de grill smijten, dan dat ik mij ook maar één seconde ten dienste zou stellen van deze zender'.

(Acteur Pol Goossen is in Het Laatste Nieuws niet te spreken over de manier waarop Piet Huysentruyt op VIER een kreeft bereidde in het programma 'Chez Piet'.

'Zij wilden niet voetballen.'

(Bondscoach Marc Wilmots analyseert de laatste wedstrijd van de Rode Duivels op het WK voetbal in Brazilië.)

'Ze zijn te noest om PS'ers te zijn.'

(In het schitterende 'Schild en Vriend' op Vier legt Ben Weyts (N-VA) uit waarom hij de hangbuikvarkens in zijn tuin Mignonette en Cotelette heeft genoemd, en niet Laurette en Joëlle.)

Maggie De Block

Maggie De Block © Belga

'Ik in de oppositie? Dat kan mij niet schelen.'

(Nog in 'Schild en Vriend' laat Maggie De Block (Open VLD) weten dat ze er geen probleem mee zou hebben om in de oppositie te zitten.)

'Dat is geen kwestie van opofferen, CD&V gaat voor de inhoud van het akkoord.'

(CD&V-voorzitter Wouter Beke legt uit waarom zijn partij ervoor koos om Marianne Thyssen voor te dragen als Europees commissaris. Die keuze had als gevolg dat zijn partij niet de premier kon leveren. Kris Peeters wordt uiteindelijk minister van Werk.)

'Volgens betrouwbare gegevens van het Vaticaan is 1 op de 50 geestelijken mogelijk pedofiel.'

(Paus Franciscus deed wel meer opvallende uitspraken dit jaar. Zo excuseerde hij zich ook voor het seksueel misbruik door geestelijken.)

'Vrouwen zouden niet moeten lachen in het openbaar.'

(De Turkse vicepremier Bulent Arinc zegt dat vrouwen die glimlachen volgens de koran onrein zijn. In geen tijd stond het internet vol foto's van vrouwen die al lachend protesteerden tegen het 'glimlachverbod'.)

'Niet omdat ik er zin in heb, maar uit plichtsgevoel. Enkel en alleen omdat het om Frankrijk gaat.'

(Nicolas Sarkozy kondigt op de Franse televisie aan dat hij terug wil keren naar de nationale politiek.)

'We moeten dringend van koers veranderen. De Europese droom is stilaan aan het kantelen naar een nachtmerrie.'

(De Italiaanse premier Matteo Renzi wil immigratie en jeugdwerkloosheid hoog op de agenda zetten tijdens het Italiaanse voorzitterschap van de Europese Unie. Ook in 2014 wagen duizenden bootvluchtelingen vanuit Afrika de oversteek naar Europa.)

'Amai ja, natuurlijk moet er meer politie komen. Ne mens kan niet meer veilig straat tegenwoordig.'

(In het meest besproken campagnefilmpje voor de verkiezingen van 25 mei, legt Kris van N-VA uit dat ze zich veilig wil voelen.)

'Bedankt. U bent de eerste die voor mij zingt vandaag.'

(Bondskanselier Angela Merkel weet zich niet goed een houding te geven wanneer een journalist op een persconferentie 'Happy Birthday' voor haar zingt.)

'Geluk was wat je bracht in de levens van ons allemaal. Je bent een schoolvoorbeeld van een Goed Mens. Je leven was perfect zoals het was. Het had langer moeten duren, maar het had niet beter gekund.'

(Schrijver Christophe Vekeman houdt een emotionele toespraak op de begrafenis van Gorki-zanger Luc De Vos.)

'Ik heb nog nooit zo lang moeten wachten op een publiek, het is gewoon ongelofelijk.'

Lees meer over:

Onze partners