‘Dit verhaal is niet ten einde, N-VA blijft beschikbaar voor federale regering’

Bart De Wever © BELGA

‘Dit verhaal is nog niet ten einde’, reageert Bart De Wever (N-VA) op zijn ontslag als informateur.

Hoewel N-VA-voorzitter Bart De Wever eerder op de dag van zijn opdracht als informateur werd ontheven, blijft zijn partij ter beschikking om zo snel mogelijk een nieuwe federale regering te vormen. “Dit verhaal is nog niet ten einde”, zei De Wever tijdens een korte verklaring in het perystilium van de Senaat.

Zoals bekend liep de informatie-opdracht van De Wever deze week stuk op het “non” van het CDH. Die partij maakte deel uit van de centrumrechtse coalitie die de informateur voor ogen had, samen met MR, CD&V en N-VA. “Ik heb vanmiddag aan de koning mijn ontslag als informateur aangeboden, dat kon niet anders”, luidde het. De Wever meent dat het project waaraan hij de voorbije weken heeft gewerkt voor een sociaaleconomische herstelregering, “een ruime meerderheid zou halen in het parlement indien het louter inhoudelijk ter stemming zou worden voorgelegd”.

Weigert handdoek in de ring te gooien

Toch weigert hij de handdoek in de ring te gooien. “Dit verhaal is nog niet ten einde. De N-VA is de grootste partij van het land. Dat gaat gepaard met een grote verantwoordelijkheid. Derhalve blijft de N-VA ter beschikking om te doen wat nodig is.” Dat komt voor De Wever neer op snel een regering vormen die de uitgaven saneert, het overheidsbeslag afbouwt, de lasten op arbeid verlaagt, de basis onder de sociale zekerheid herstelt, een betere justitie organiseert en een correct migratiebeleid voert.

Communautaire thema’s citeerde de ex-informateur niet. De Wever onthield zich van forse uitvallen. “De geschiedenis van 2010 zou iedereen moeten leren dat het dagelijks afleggen van allerlei verklaringen, zeker niets bijdraagt tot de vorming van een regering”, aldus de N-VA-voorzitter. Daarom wilde hij ook niet reageren op “allerlei uitspraken van anderen of analyses in de kranten”.

Geen interviews

Bij aanvang van zijn verklaring kondigde De Wever aan dus geen interviews te geven en niet in tv-studio’s te gaan zitten. Het was zijn CDH-collega Benoît Lutgen die dinsdag na de beslissing van zijn partij om de nota van De Wever af te wijzen, naar de tv-zenders trok om die keuze uit te leggen. “Mijn enige reactie op het gebeuren van gisteren is de boutade die ik vaker aanhaal, met name dat politiek vaak een slecht toneelstuk is, maar dat gelukkig heel goed wordt gespeeld. Op sommige dagen is ons echter zelfs dat laatste niet gegund. En gisteren was zo’n dag”, aldus nog De Wever. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content