Dit verandert er op 1 mei

29/04/12 om 12:14 - Bijgewerkt om 12:14

Vanaf 1 mei moet uw apotheker u de goedkoopste medicijnen voorstellen en kan u niet langer terecht in coffeeshops in het zuiden van Nederland. Op televisioneel vlak krijgt de openbare omroep er een derde televisiezender bij.

Dit verandert er op 1 mei

© Belga

1. Derde televisiezender voor de openbare omroep

De openbare omroep start op 1 mei met een derde televisiezender. Ketnet zendt vanaf die dag uit op een apart kanaal. Dankzij de drie volwaardige tv-kanalen, kunnen Canvas en Ketnet op aparte kanalen uitzenden. Ketnet wordt zo gevrijwaard van sportuitzendingen en andere uitzendingen op het tweede kanaal waardoor het kindernet in het verleden soms niet beschikbaar was.

Ketnet blijft nog twee weken op het gedeelde kanaal met Canvas uitzenden, om de kijkers de kans te geven het nieuwe net te vinden. Vanaf 14 mei is het tweede net volledig beschikbaar voor Canvas. Ketnet zal elke dag kinderprogramma's uitzenden tussen 6 uur en 20 uur. De programmering is opgebouwd volgens een vast stramien met verschillende uitzendblokken, aangepast aan de behoeftes en de beschikbaarheid van kinderen. In weekends en vakanties zal de programmering er anders uitzien.

2. Apothekers moeten goedkoopste medicijnen voorstellen

Vanaf 1 mei zijn apothekers verplicht om de goedkoopste antibiotica en schimmeldodende medicijnen voor te stellen aan de patiënt. Die maatregel past in het besparingsplan van federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx.

De maatregel houdt in dat de apothekers steeds de goedkoopste antibiotica en schimmelwerende geneesmiddelen moeten afleveren, ook als er op het voorschrift een bepaald merk staat dat duurder is. De apothekers zullen geregeld door de ziekteverzekering ingelicht worden over het goedkoopste af te leveren antibioticum of schimmeldodende geneesmiddel. De maatregel geldt evenwel enkel bij een acute behandeling, niet bij een chronische.

Er zijn bovendien twee uitzonderingen op de regel. Ten eerste wanneer gezondheidsredenen de strikte naleving van het voorschrift vereisen, en ten tweede wanneer de patiënt allergisch is aan één van de bestanddelen van het goedkope medicijn.

3. Belgen niet meer welkom in coffeeshop in zuiden van Nederland

De coffeeshops in het zuiden van Nederland zijn vanaf 1 mei niet langer toegankelijk voor Belgische bezoekers. De coffeeshops worden besloten clubs waarvoor een "wietpas" nodig is.

De coffeeshops in de Nederlandse provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg zullen tot 2.000 leden mogen hebben, maar enkel Nederlandse inwoners kunnen een wietpas bemachtigen. De bedoeling van de maatregel is om drugstoeristen te weren. Vanaf 2013 krijgen ook de coffeeshops in de rest van Nederland met de wietpas te maken.

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet heeft naar aanleiding van die maatregel alvast aangekondigd dat de politieaanwezigheid in de Belgisch-Nederlandse grensstreek zal worden opgevoerd. Milquet zet zich schrap voor nevenwerkingen als de verplaatsing van de illegale verkoop naar België, meer drugskoeriers of meer drugsproductie in ons land. Zo zullen federale en lokale politieagenten vaker worden ingezet op de wegen en in de treinen aan de grens. (Belga/INM)

Onze partners