Dit is nieuw vanaf 2010

Wat zal er zoal veranderen vanaf 1 januari 2010? Een kort overzicht.

– Autokeuringstarieven stijgen: De tarieven voor de autokeuring gaan de hoogte in. Wie met een benzinewagen rijdt, telt nu 3,5 euro meer neer, terwijl een keuring van dieselwagens voortaan 4,5 euro meer kosten.

– Brandveiligheid verstrengt: Kleinere toeristische logies zoals appartementen, vakantiehuisjes, gastkamers krijgen een reglementering opgelegd betreffende brandveiligheid. Uitbaters van campings en hotels hadden daar al langer een strikt kader voor.

– CO2-belasting op bedrijfswagens: Het belastbare voordeel van bedrijfswagens is nu niet langer afhankelijk van de fiscale pk, maar van de CO2-uitstoot en CO2-coëfficiënt.

– Dalende loonindexering: Werkgevers mogen gemiddeld 0,43 procent minder loon uitbetalen aan 500.000 bedienden door de dalende loonindexering. Dat berekende hr-bedrijf SD Worx.

– EU-president: De EU-landen krijgen voor het eerst een zogenaamde president of permanente voorzitter van de Europese Raad. Herman Van Rompuy neemt deze nieuwe betrekking op. Catherine Ashton is Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid.

– Federale bijdrage voor elektriciteit: De federale bijdrage voor elektriciteit, een deel van de elektriciteitsfactuur, gaat in 2010 met meer dan de helft de hoogte in. Voor een gezin met vier leden betekent het een stijging van het jaarfactuur met zowat vijf euro. De federale bijdrage voor gas wordt goedkoper.

– Groenestroomcertificaten dalen: De waarde van groenestroomcertificaten voor zonnepanelen is gedaald. Wie vanaf nu zonnepanelen plaatst, ontvangt 350 euro per certificaat en dat gedurende 20 jaar. Tot eind 2009 bedroeg dat bedrag 450 euro.

– Horeca en ‘zwarte dozen’: Wie vanaf nu een restaurant of eetcafé opent, is verplicht een geregistreerde kassa te installeren waardoor fiscale en sociale misbruiken onmogelijk gemaakt worden.

– Internetbrandweer: Het Belgische Computer Emergency Response Team, de zogenoemde internetbrandweer, moet op poten staan om cyberaanvallen in de kiem te smoren.

– Jonge en oude werklozen: Het aanwervingsplan voor jongeren en oudere werklozen gaat van start. De kost van hun aanwerving moet drastisch beperkt worden via een activering van hun werkloosheidsuitkering.

– KGA, PMD en restafval: Wie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont, is verplicht het huishoudelijke afval te sorteren. De indeling gebeurt in 3 verschillende vuilniszakken: gele (papier), blauwe (plastic-metaalverpakkingen-drankkartons) en witte (restafval) zakken. Daarnaast zijn er plaatsen voorzien voor het klein gevaarlijk afval, glas, batterijen, tuinafval en grof huisvuil. Niet sorteren betekent een administratieve boete van 62,5 oplopende tot 625 euro.

– Liberalisering internationaal reizigersvervoer: Het internationale reizigersvervoer op het spoor wordt geliberaliseerd. Pas in de loop van het voorjaar verwacht infrastructuurbeheerder Infrabel nieuwe operatoren in België.

– Minimaal 10 postzegels: Een standaardpostzegel blijft na Nieuwjaar 0,59 euro kosten bij aankoop van minimaal 10 postzegels. De Post verhoogt wel de prijs van een postzegel met 10 cent als er minder dan 10 postzegels aangekocht worden.

– Nieuw pensioenstelsel: Zowat 17.000 arbeiders en bedienden uit de bewakingssector krijgen een aanvullend pensioen. Nu treedt er een sectoraal pensioenstelsel (van de tweede pijler) in werking, zo meldt de Rijksdienst voor Pensioenen.

– Openbare verkoop op één zitdag: De openbare verkoop van vastgoed verloopt in heel België op dezelfde manier, namelijk met slechts één zitdag.

– Paardenregistratie: Paardenhouders moesten voor 1 januari 2010 hun paarden, pony’s of ezels laten identificeren. Zoniet mogen ze niet meer worden vervoerd of verhandeld en dus niet meer aan activiteiten of wedstrijden deelnemen.

– Quotum voor groene energie: Trams en metro’s van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB rijden voortaan voor dertig procent op groene energie.

– Rookverbod in eetcafés: Roken in een eetcafé is verboden. Een algemeen rookverbod in de horeca komt ten vroegste vanaf 2012 en ten laatste midden 2014.

– Strengere energienormen voor woningen: Voor de bouw van woningen gelden voortaan strengere energienormen. Het maximale E-peil, of energiegebruik, voor een woning wordt verlaagd van E100 naar E80 voor woongebouwen.

– Testfase bus-metro-treinabonnement: Er start een testfase van zes maanden waarbij een selectie van vaste abonnees met een gecombineerd abonnement van de nationale spoorwegmaatschappij NMBS en de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB een nieuw betaalsysteem uittesten.

– Urgentiedienst: De medische urgentiedienst (MUG) van het Regionaal Ziekenhuis Sint-Maria Halle gaat van start.

– Vrijwillige legerdienst: Jongeren kunnen zich kandidaat stellen voor een vrijwillige militaire dienst. Dat kan voor alle drie de personeelscategorieën: officier, onderofficier en vrijwilliger.

– Wissels van burgemeestersjerp: In verschillende Vlaamse gemeenten vinden volgens het Vlaamse agentschap voor Binnenlands Bestuur burgemeesterswissels plaats.

– indeX neemt ook rusthuizen op: Rusthuizen maken nu deel uit van de index van de consumptieprijzen. Dat is het gevolg van een advies tot aanpassing van de indexkorf door de sociale partners.

– Yens voor tweets: De sociale netwerkingssite Twitter experimenteert met een nieuw betaalsysteem bij haar Japanse dochteronderneming Twicco. Het biedt gebruikers de mogelijkheid volgers te doen betalen voor het bekijken van haar tweets. Betalingen gebeuren maandelijks voor prijzen tussen de 100 en 1000 yen (75 cent à 7,5 euro).

– Zwempakken: Zwemmers mogen enkel aan officiële regionale, nationale en internationale competities in België deelnemen als ze een zwempak uit textiel dragen. De supersnelle zwempakken uit polyurethaan of rubberen hightechzwempakken worden voortaan gebannen.

(Jurgen Masure)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content