Distelmans wil euthanasiedebat heropenen

18/08/10 om 16:14 - Bijgewerkt om 16:14

De voorzitter van de euthanasiecommissie wil dat onder meer ook psychiatrische patiënten in aanmerking komen voor euthanasie.

Voorzitter Wim Distelmans van de euthanasiecommissie wil dat de euthanasiewet wordt opengetrokken naar mensen met 'verworven onherroepelijke wilsonbekwaamheid' en naar psychiatrische patiënten. Dat zegt hij in het medisch weekblad de Huisarts.

Volgens Distelmans is de tijd rijp om het debat opnieuw te voeren. Met patiënten met 'verworven onherroepelijke wilsonbekwaamheid' verwijst hij volgens de Huisarts niet enkel naar patiënten met dementie, maar ook naar patiënten met een hersentumor en aidspatiënten die in een bepaalde fase zitten.

Volgens Distelmans leven vragen over euthanasie bij die groepen sterk in de maatschappij. De zogenaamde Leif-artsen (artsen die gespecialiseerd zijn in de zorg rond het levenseinde) krijgen daar veel vragen over, aldus Distelmans.

Volgens de Huisarts onderzoekt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), de tegenhanger van Recht op Waardig Sterven, de haalbaarheid van een 'levenseindekliniek'. Daar zouden patiënten terecht kunnen voor euthanasie, hulp bij zelfdoding en suïcide.

Distelmans zegt die stap te begrijpen en vermoedt dat de NVVE daarmee het debat opnieuw op scherp wil zetten en 'de bevolking aantonen dat er binnen de bestaande euthanasiewet meer mogelijk is dan men vaak denkt'.

Lees meer over:

Onze partners