Discussie over mandatenlijst magistraten

24/08/10 om 17:56 - Bijgewerkt om 17:56

Renaat Landuy (SP.A) wil dat magistraten al hun mandaten verplicht aangeven bij het Rekenhof.

Kamerlid Renaat Landuyt (SP.A) wil dat magistraten elk jaar al hun mandaten aangeven bij het Rekenhof. Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) is daar geen voorstander van. Volgens hem is het beter het bestaande informatiesysteem te vervolledigen.

Landuyt heeft over zijn voorstel een wetsvoorstel ingediend. Hij voorziet dat magistraten net als politici en hoge ambtenaren moeten bekendmaken welke jobs ze na hun werkuren uitoefenen. Die lijst van (bezoldigde) mandaten zou elk jaar in het Staatsblad staan.

In een reactie laat De Clerck blijken dat hij niet enthousiast is over het voorstel. Volgens hem geeft het de verkeerde indruk alsof die informatie niet beschikbaar zou zijn en er systematische misbruiken zouden bestaan.

Er is een bestaand actief informatiesysteem en het is beter dat te handhaven en desgevallend te vervolledigen in plaats van een passieve verplichting voor magistraten in te voeren om jaarlijks hun mandaten aan te geven bij het Rekenhof, aldus de minister.

Volgens De Clerck is Justitie momenteel volledig op de hoogte
van alle werkzaamheden van magistraten in commissies of voor
onderwijsopdrachten, vaak met een voorafgaandelijke
toestemming. Ook eventuele bezoldigingen zijn bekend, aldus de minister.

Volgens De Clerck gelden er voor magistraten zeer strikte regels inzake onverenigbaarheid en wraking bij mogelijke belangenconflicten. Hij geeft toe dat lidmaatschappen van verenigingen niet tot de basisinformatie behoort waarover de federale overheidsdienst Justitie beschikt.

Onze partners