Discussie lijst grondwetsartikels vertraagt ontbinding parlement

29/04/10 om 11:24 - Bijgewerkt om 11:24

Verkiezingen op 6 juni zijn niet meer mogelijk. Ze komen er ten vroegste op 13 juni.

De federale ministerraad heeft donderdag de dossiers besproken die elke minister nog wil behandelen in het kader van het beheer van de lopende zaken. Het opstellen van de lijst met voor herziening vatbare grondwetsartkels stond niet op de agenda.

Die lijst moet goedgekeurd worden door de regering en het parlement om in de volgende legislatuur grondwetsartikels te kunnen wijzigen.

MR-voorzitter Didier Reynders staat voorlopig op de rem. Hij wil de garantie dat de Belgen in het buitenland op een correcte manier aan de vervroegde verkiezingen kunnen deelnemen.

Voor Reynders zijn er eerst nog andere prioriteiten. Zo moet de regering de Belgische deelname aan het reddingsplan voor Griekenland goedkeuren.

Zijn collega Charles Michel (MR) zit op dezelfde lijn. Volgens hem is er geen sprake van de lijst donderdag al te bespreken.

De Vlamingen willen een ruime lijst opstellen. Maar MR en CDH lieten woensdag al weten dat er niet geraakt kan worden aan de rol van de koning.

Reynders wil zich beperken tot de lijst met grondwetsartikels die tijdens de vorige legislatuur voor herziening vatbaar is verklaard. Maar volgens PS-vicepremier Laurette Onkelinx kan een ruimere lijst worden goedgekeurd.

''Een staatshervorming mag niet gehinderd worden door een te beperkte lijst', aldus Onkelinx.

Ook CDH-voorzitster Joëlle Milquet is niet gekant tegen een lijst met grondwetsartikels die langer is dan degene die vo/o/r de vorige verkiezingen werd goedgekeurd. Maar het moet juridisch mogelijk zijn en er mag niet worden geraakt aan de bevoegdheden van de koning.

Verkiezingen na 13 juni?

De goedkeuring van de lijst met grondwetsartikels in het parlement ontbindt automatisch Kamer en Senaat.

Premier Yves Leterme kondigde donderdag aan dat de opmaak van de lijst met grondwetsartikels pas volgende week zal gebeuren. Hij pleegt dan overleg met de meerderheidspartijen.

Hij zal dan ook nog overleg plegen met koning Albert. Volgens de eerste minister zal aan de bevoegdheden van de vorst niet worden geraakt. MR en CDH hebben al verschillende malen laten weten dat ze dat niet willen.

Vermits de discussie over de lijst met grondwetsartikels nog moet beginnen, is het niet zeker dat er volgende week donderdag in het parlement al over kan worden gestemd. Daardoor zullen de verkiezingen pas mogelijk na 13 juni worden georganiseerd.

Lees meer over:

Onze partners