Dikketruiendag vraagt aandacht voor klimaatverandering

Meer dan duizend Vlaamse scholen nemen deel aan de negende editie van dikketruiendag.

In heel wat scholen wordt opnieuw dikketruiendag gehouden. Op die dag gaat de verwarming traditioneel wat lager en krijgen de leerlingen de raad een extra trui aan te doen.

Dit jaar nemen 411.689 leerlingen en leerkrachten uit 1.020 Vlaamse scholen deel aan de negende editie van het evenement. Zij vragen met diverse ludieke en educatieve acties aandacht voor de klimaatverandering, aldus Milieuzorg Op School (MOS) dat samen met Ecocampus de dikketruiendag organiseert.

De campagne richt zich vooral naar het onderwijs. “Het is de bedoeling om met de dikketruiendag zoveel mogelijk leerlingen, leerkrachten, directies en ander schoolpersoneel te sensibiliseren om te zorgen voor een energiezuinige school. De dikketruiendag is een goede aanzet om op structurele wijze aan rationeel energiegebruik binnen te scholen te werken”, luidt het.

Verwarming lager, lichten doven

Alle scholen stoten samen namelijk gemiddeld 620.000 ton CO2 per jaar uit, waarvan 552.000 ton CO2 voor de verwarming. Door de verwarming één graadje lager zetten, wordt 7 procent brandstof bespaard. Ook de CO2-uitstoot zou dan met 7 procent dalen, luidt het.

De bedoeling is te focussen op eenvoudige maatregelen, die ook na 20 februari op een structurele wijze aangehouden kunnen worden. Niet enkel de verwarming een graadje lager zetten helpt, maar ook bijvoorbeeld het consequent doven van de lichten bij het verlaten van een lokaal en het uitschakelen van toestellen na gebruik.

Thema dit jaar is “Klimaatfiksers”, waarmee de scholen worden opgeroepen om op een creatieve manier actie te ondernemen tegen of een oplossing te bedenken voor de verlaging van de CO2-uitstoot en/of de captatie van CO2 uit de atmosfeer. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content