Dienst Vreemdelingenzaken moest 280 asielzoekers weigeren

24/08/15 om 18:29 - Bijgewerkt om 18:30

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft maandag 280 asielzoekers moeten weigeren omdat de capaciteit in de wachtzaal overschreden was.

Dienst Vreemdelingenzaken moest 280 asielzoekers weigeren

© Belga

Dat meldt woordvoerster Dominique Ernould. In totaal meldden ongeveer 540 mensen zich aan, "het hoogste aantal mensen dat we al ontvingen op een maandag", aldus Ernould.

"We hebben ongeveer 260 asielzoekers toegelaten, 280 anderen hebben we moeten weigeren", zegt de woordvoerster. "We weten niet wat we morgen moeten doen als die 280 zich opnieuw aanmelden en er nog nieuwe mensen bijkomen. We gaan maximale inspanningen doen, maar we moeten ook zien dat alles in veilige omstandigheden gebeurt."

Gemiddeld melden zich 150 mensen per dag aan bij de Dienst Vreemdelingenzaken, op maandag zijn dat er altijd iets meer. Van zodra hun aanvraag geregistreerd is, krijgen ze onder meer een slaapplaats en eten. Sinds het uitbreken van de bootvluchtelingencrisis is het aantal asielaanvragen in ons land echter enorm toegenomen.

Sinds 22 juli heeft DVZ al verschillende keren asielzoekers moeten weigeren, die dan vaak noodgedwongen de nacht op straat moeten doorbrengen. De afgelopen weken ging het telkens om een vijftigtal asielzoekers, maar maandag ging het dus om een vijfvoud. De Dienst Vreemdelingenzaken heeft geen oplossing voor de enorme toestroom, omdat ze beperkt is qua infrastructuur en personeel. (Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners