Diefstallen met list naar recordhoogte

01/08/13 om 07:14 - Bijgewerkt om 07:14

Hoewel het aantal diefstallen met list gestegen is tot een recordhoogte, is het aantal gevallen van oplichting door een valse politieagent gedaald.

Diefstallen met list naar recordhoogte

© Belga

Ondanks een grote waarschuwingscampagne is het aantal diefstallen met list, waarbij oplichters zich voordoen als politieman, technicus of meteropnemer, vorig jaar naar een recordhoogte gestegen. Het aantal diefstallen met list is de voorbije twee jaar met 25 procent gestegen. Het gaat intussen om 11.106 gevallen of dertig per dag, zo bericht de Gazet van Antwerpen.

Minder valse politieagenten

Volgens de krant is de populairste methode die van een valse agent die een zogezegd gestolen voorwerp komt terugbrengen en vraagt of hij nog eens mag kijken of er nog andere zaken gestolen zijn.

Maar Astrid Kaisin, woordvoerster van de federale politie, spreekt dat tegen: 'Het klopt dat er in 2012 11.106 gevallen waren van diefstal met list en dat dat aantal elk jaar stijgt, maar het aantal feiten van diefstal of oplichting door valse politieagenten is wel met 20 procent gedaald tussen 2010 en 2012. In 2010 waren er 538 feiten, in 2011 500 en in 2012 waren er nog 429 feiten.'

Scout die een glas water vraagt

De woordvoerster vindt het dan ook jammer dat in de Gazet van Antwerpen veel nadruk wordt gelegd op de valse politieagenten. 'Zo zijn er bijvoorbeeld ook mensen die zich valselijk voordoen als scout en een glas water vragen en zo diefstallen plegen.'

Kaisin voegt nog toe dat de federale politie preventie heel belangrijk vindt. Zo moeten de mensen weten dat politieagenten die bij iemand thuis aanbellen steeds hun dienstkaart moeten tonen om zich te identificeren.

Bejaarden

Volgens Ann Cossement van Binnenlandse Zaken zijn er voorts ook gevallen van valse meteropnemers die nog een openstaande rekening komen innen.

De oplichters bellen in 90 procent van de gevallen aan bij bejaarden. Uit de cijfers blijkt dat mensen wel alerter worden: vorig jaar mislukten 1.029 pogingen. (Belga/TE)

Onze partners