Didier Reynders zwijgt in alle talen over aanslag op VRT-ploeg

12/01/12 om 15:43 - Bijgewerkt om 15:43

Reynders' Franse (Alain Juppé) en Nederlandse collega (Uri Rosenthal) veroordeelden niet alleen de aanslag maar eisten ook meteen een diepgaand onderzoek.

Didier Reynders zwijgt in alle talen over aanslag op VRT-ploeg

© Belga

Ruim 24 uur na de mislukte aanslag op de vijf medewerkers van de VRT (waaronder Rudi Vranckx en Jens Franssen) blijft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in alle talen zwijgen.

Het stom blijven van de Belgische buitenlandminister staat in schril contrast tot de houding van zijn Franse (Alain Juppé) en Nederlandse collega (Uri Rosenthal), die de aanslag niet alleen scherp veroordeelden maar ook meteen een diepgaand onderzoek eisten naar de omstandigheden waarin een en ander is gebeurd.

Juppé en Rosenthal reageerden amper enkele uren na de feiten.

Tijdens de mortiergranaataanvallen in Homs werd één Franse journalist gedood en een Nederlandse fotograaf gekwetst.

Volgens Michel Malherbe, woordvoerder van Didier Reynders, dringt een standpunt van de minister over deze nochtans zware feiten zich niet op. "In deze fase concentreerden we ons met zijn allen op de evacuatie van en de zorg voor de VRT-journalisten," zegt Malherbe.

Vreedzame oplossing

"Over de inhoud en de grond van deze zaak wenst de minister zich niet uit te spreken. Over Syrië in het algemeen blijft hij er bij dat er een vreedzame oplossing moet komen via de twee belangrijkste oppositiepartijen."

Reynders ontmoette vertegenwoordigers van deze twee oppositiepartijen (de Syrische Nationale Raad en het Nationaal Coördinatiecomité) op 5 januari in Brussel. Die dag liet Reynders ook weten dat België blijft ijveren voor een spoedig einde van de dramatische toestand in Syrië.

Nu hij -door de feiten van woensdag 11 januari- daartoe expliciet de gelegenheid krijgt, blijft Reynders echter radiostilte prediken. Uri Rosenthal had wél zo'n duidelijk boodschap in huis. Hij eiste niet alleen een grondig onderzoek, maar verweet de Syrische autoriteiten ook te kort te schieten in hun verantwoordelijkheid om internationale journalisten en de vrije nieuwsgaring te beschermen. Zoals bekend vond er in Homs een pro-Assad manifestatie plaats op het ogenblik van de feiten. (KC)

Lees meer over:

Onze partners