Didier Reynders wil imams controleren

02/03/13 om 17:16 - Bijgewerkt om 17:16

Buitenlandminister Reynders wil extra voorwaarden verbinden aan subsidies voor de islamitische gemeenschap. Die zouden onder meer vorming en opleiding van toekomstige imams inhouden.

Didier Reynders wil imams controleren

© Image Globe

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wil voorwaarden verbinden aan de subsidiëring van het moslimgeloof. Dat zegt hij in de Sudpressekranten.

Reynders wil ook vorming van de imams in België en controle van hetgeen ze verkondigen.

Fundamentalisten uit België
Volgens Reynders krijgt hij meldingen van leiders van Arabische landen, dat Belgische inwoners zich binnen radicale en fundamentalistische bewegingen in hun landen begeven.

De minister stelt vast dat "in plaats van een gematigde islam op ons grondgebied, er vastgesteld wordt dat er imams en andere geloofsverkondigers zijn die eerder fundamentalistisch of salafistisch (erg strikte islamtische stroming, red.) zijn, of die erg radicale bewegingen aanhangen".

Reynders pleit daarom voor voorwaarden aan de subsidiëring van het moslimgeloof. "Wie staat er vandaag in voor de omkadering van de moslimreligie?", vraagt hij zich af.

"Alle imams controleren is niet mogelijk"
De Moslimexecutieve, die organisatie die instaat voor onder meer de vorming van imams, verkiest meer omkadering boven een controle op de boodschappen die de imams verkondigen. Maar voor die extra steun zijn er wel meer middelen nodig. Dat zegt Semsettin Ugurlu, voorzitter van de Executieve.

Ugurlu herhaalt dat de Moslimexecutieve een advies geeft over kandidaat-imams, maar dat het uiteindelijk het departement Justitie is dat de imams aanduidt. In België zijn volgens Ugurlu 300 moskeeën, waarvan er 70 erkend zijn. Zo'n 40 imams werden aangeduid. Zij volgen het charter dat de Executieve uitschreef, en beloofden zo de Belgische wetten te respecteren.

Wat de 250 andere imams betreft, daarvoor werkt de raad samen met lokale verantwoordelijken, indien er misplaatste boodschappen worden verkondigd. Maar al die boodschappen controleren is volgens de Executieve niet mogelijk. (Belga/EA)

Onze partners