Didier Reynders slaat hard terug naar Wouter Beke

13/03/13 om 04:58 - Bijgewerkt om 04:58

Wouter Beke is de Vlaamse versie van Philippe Moureaux, de PS'er die om de haverklap begint te schelden. Zo reageert minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op wat hij noemt 'de georganiseerde aanval' van CD&V tegen hem.

MR-vicepremier Didier Reynders pikt de CD&V-kritiek van de jongste dagen niet. Opvallend genoeg noemt hij zich in zijn verweer "trots" op de waarborgregeling voor de Arco-coöperanten.

In De Morgen, Le Soir en Het Laatste Nieuws spreekt Reynders van een "georganiseerde aanval". Hij ontkent ook achter de lekken in het ACW-dossier te zitten.

'Papier tekort'

De spanningen tussen CD&V en Reynders liepen de jongste dagen hoog op. Na smalende opmerkingen over het werk van voormalig financieminister Steven Vanackere, verweet CD&V Reynders zelf een reeks "blunders" op Financiën. De partij vermoedt ook dat Reynders mee achter de "insinuaties en lekken" in het ACW-dossier zit.

Maar Reynders slaat terug. "Was het misschien een blunder om iets te doen voor de Arco-coöperanten? Dat was nochtans de eis van CD&V", reageert hij.

In tegenstelling tot Open Vld'er Karel De Gucht valt de Franstalige liberaal de waarborg voor Arco niet af, al lag die ook volgens hem "moeilijker" dan de waarborg voor de First-rekening van Ethias. "Maar het was beter om iets te doen voor 800.000 mensen dan niets."

"Mocht ik alles wat ik weet over de zaak-Arco lekken, dan komen de kranten papier tekort", vervolgt Reynders. "CD&V zou me net moeten bedanken voor wat ik voor de Arco-coöperanten gedaan heb."

N-VA: 'Niets gezien'

De MR-vicepremier stelt zich vragen bij de band tussen CD&V en ACW. De vraag is of "dergelijke politici het algemeen belang verdedigen of een specifiek belang", zegt hij.

Dat de N-VA die verwevenheid "nu plots ontdekt" verbaast Reynders wel. "Als ik mij niet vergis hebben N-VA en CD&V jarenlang samen in een kartel gezeten. En toch hebben ze nooit iets gezien of gemerkt."

"Wouter Beke spuwt zijn gal"

Met de CD&V'ers in de regering heeft Reynders naar eigen zeggen de plooien glad gestreken. Maar voorzitter Wouter Beke is volgens hem verveld tot een Vlaamse Phillipe Moureaux, "de PS'er die om de haverklap begint te schelden."

"Wouter Beke had mij de voorbije dagen ook kunnen bellen. Maar ik heb hem niet gehoord aan de telefoon. Wel in alle media. Daar heeft hij uitgebreid zijn gal gespuwd."(Belga/TV/EE)

Onze partners