'Didier Reynders keurde pestbelastingen mee goed' (Wouter Beke)

02/03/14 om 13:29 - Bijgewerkt om 13:29

CD&V is nog altijd niet bekomen van de kritiek van Didier Reynders naar diens opvolgers als minister van Financiën. Deze keer dient CD&V-voorzitter Wouter Beke hem van antwoord.

'Didier Reynders keurde pestbelastingen mee goed' (Wouter Beke)

CD&V-voorzitter Wouter Beke © BELGA

"Patrick Dewael heeft ooit gezegd: 'Un ministre ferme sa gueule ou démissionne', een minister moet zijn mond houden of ontslag nemen." Dat was de reactie van Beke in De Zevende Dag op de uithaal van Didier Reynders (MR).

Huidig minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders was twaalf jaar minister van Financiën en toonde zich afgelopen week niet onder de indruk van zijn opvolgers in die functie, Steven Vanackere en Koen Geens (beiden CD&V). "Als minister van Financiën heb ik jarenlang moeten aanhoren dat er een Vlaming moest komen op die post. We zijn toe aan de tweede CD&V-minister op Financiën en er is nog nooit zo veel discussie geweest over de belasting op bedrijfswagens, hogere belasting op spaargeld, enzovoort."

Gefrustreerd

"Reynders is gefrustreerd dat hij vandaag geen minister van Financiën meer is, maar in een democratie is het niet zo dat mensen voor eeuwig worden benoemd als minister", reageerde Beke. "Wij hebben ministers die hebben gerealiseerd wat de vorige niet hebben gedaan, namelijk de banken onder veel strenger toezicht plaatsen. Reynders heeft daar twaalf jaar voor gehad", zei hij.

"Een minister moet zijn mond houden of ontslag nemen. Reynders heeft alle zogenaamde pestbelastingen mee goedgekeurd, hij kan het advies van Patrick Dewael dus best ter harte nemen."

Reynders minimaliseert

Reynders reageerde even later in een afzonderlijk interview: "Ik heb zelf altijd geprobeerd om de belastingen te verlagen, voor personen en vennootschappen, maar toch heb ik altijd zo veel kritiek gehoord en gelezen op mijn werk." De MR-minister minimaliseerde het belang van de uitspraken over CD&V in zijn nieuwe boek. "Er staan misschien enkele zinnen over CD&V in het boek, maar er komen nog zo veel andere onderwerpen aan bod, met positief commentaar. Ik vond Guy Verhofstadt bijvoorbeeld de beste eerste minister, en nu ook onze beste kandidaat voor een Europese topfunctie. Ik hoop dat alle partijen hem gaan steunen." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners