Didier Reynders: ‘Eurocrisis moet nog erger worden’

© Belga

‘De eurocrisis moet nog veel erger worden voor sommige eurolanden zullen bewegen.’ Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ziet geen snel einde aan de Europese schuldencrisis.

Griekenland moet bij de eurozone blijven, maar moet onder voogdij geplaatst worden. De rente op de noodkredieten voor het land moet verlaagd worden tot 1 à 2 procent en Griekenland moet de komende tien, vijftien of twintig jaar van de markt worden gehaald. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in interviews met De Standaard, L’Echo en Le Soir.

Het is een van vele voorstellen voor het oplossen van de eurocrisis die gelanceerd worden door Reynders en de Westerwelle-groep, een denktank met tien collega-ministers van Buitenlandse Zaken.

De denktank ziet een centrale rol weggelegd voor de Europese Centrale Bank. “De ECB staat klaar om bij te springen. Maar dan moeten alle eurolanden wel snel een duidelijk signaal geven dat ze méér Europa willen”, luidt het.

Didier Reynders: ‘Misschien is een ergere crisis nodig’

“Dat betekent niet noodzakelijk hun soevereiniteit afstaan aan Europa, wel hun soevereiniteit delen. Zo lang de eurolanden hun begrotingsafspraken nakomen, is er geen probleem. Pas als ze buiten de lijnen kleuren, heeft Europa het recht om landen verplichtingen op te leggen.”

Reynders beseft dat de verdere integratie van Europa een proces van lange adem is en durft ook geen snelle doorbraak in de eurocrisis te beloven. “Misschien is er nog een ergere crisis nodig dan vandaag voordat sommige eurolanden zullen bewegen”, klinkt het.

Reynders pleit wel voor een snellere uitwerking van het zogenoemde masterplan voor Europa. Concrete stappen moeten de financiële martken duidelijk maken dat het Europa menens is met de integratie.

Barack Obama: ‘Europeanen laten euro niet ontrafelen’

De Amerikaanse president Obama heeft intussen zijn vertrouwen geuit in de Europese regeringsleiders. Volgens Obama leidt het geen twijfel dat de eurozone overleeft.. “Ik denk niet dat de Europeanen de euro laten ontrafelen”, zei hij in New York.

Obama waarschuwde wel dat Amerikaanse economie nog maanden last zal hebben van “tegenwind” uit Europa. Hij zei te hopen dat de Europeanen snel een aantal “beslissende stappen” zullen zetten bij het aanpakken van de schuldencrisis.

De Amerikaanse president moet met lede ogen aanzien hoe de economische malaise in Europa ook de Amerikaanse economie treft. Zijn herverkiezing wordt bedreigd door de hoge werkloosheid en de kwakkelende economie. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content