Didier Reynders: 'B-Fast is niet de mislukking waar sommigen graag op aansturen'

07/05/15 om 17:22 - Bijgewerkt om 17:41

Tijdens het vragenuurtje werd nog even teruggeblikt op de terugkeer van het B-Fast team uit Nepal. De oppositie vindt dat het dringend tijd is voor een evaluatie van de gang van zaken. Verder werd er vurig gedebatteerd over de privatisering van Proximus. 'De wijsheid zal bij de PS misschien weerkeren als ze weer in de regering zit.'

Didier Reynders: 'B-Fast is niet de mislukking waar sommigen graag op aansturen'

Didier Reynders © Belga

'Tijd voor evaluatie van B-Fast'

Nadat er vorige week al gedebatteerd was over het vertrek van het B-Fast team naar Nepal, hadden de parlementsleden vandaag ook nog een aantal vragen voor minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders(MR).

B-Fast is ondertussen terug in het land, en al verschillende keren is de missie een mislukking genoemd. Zo klinkt de kritiek steeds luider dat de regering het team te laat heeft laten vertrekken.

Niemand trekt het engagement en de expertise van de individuele reddingswerkers in tijfel, maar de welke lessen kunnen hier nu uit getrokken worden?

'Is B-Fast wel aangepast aan dit soort catastrofes? Ik denk van niet', stelde George Dallemagne (cdH): ' Dit was hier nog eens een voorbeeld van. Een C-130 naar de andere kant van de wereld sturen met mensen die te laat zullen komen, heeft geen zin. Dat zagen we ook al bij andere rampen.'

'Ik denk dat het tijd is om te beseffen dat we -ondanks alle ervaring- beter kunnen doen bij het helpen van de slachtoffers. We weten dat al 20 jaar. Wanneer gaat België de lessen van het verleden trekken?'

'Sinds dinsdag is ons team terug in België. De mensen zeggen dat ze zich niet ten volle hebben kunnen ontplooien', merkte Rita Bellens van N-VA op. 'Het is dus tijd voor evaluatie. Niet alleen van deze, maar ook van vorige missies.' Eerder op de dag had haar partijgenoot en algemeen secretaris Louis Ide zich in een opiniestuk voor Knack.be ook al kritisch uitgelaten over B-Fast.

'Wordt de bestaande procedure en mandaat herbekeken van B-Fast?', vroeg Els Van Hoof (CD&V) zich ten slotte nog af.

'Nepal heeft ons land al bedankt'

Didier Reynders liet zich niet uit zijn lood slaan. 'B-Fast is niet de mislukking waar sommigen hier graag op aansturen', stelde de minister van Buitenlandse Zaken. Hij benadrukte dat hij al een bedankinsbrief gekregen had van de Nepalese overheid.

'Ik begrijp de opmerkingen van de parlementsleden, maar sommige andere landen zijn niet eens ter plekke geraakt. Uiteraard zullen de nodige evaluaties uitgevoerd worden, maar ondanks alle vertragingen hebben we wel een aanzienlijke hulp kunnen betekenen voor de lokale bevolking.'

Alexander De Croo over privatisering Proximus: 'Ik ben het volledig eens met Paul Magnette'

Alexander De Croo

Alexander De Croo © Belga Image

Vlak voor de vragen over Nepal was er een pittige discussie over de geplande privatisering van bpost en Proximus. Vooral de PS en PVDA hakten gretig in op de plannen van minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD). De oppositie vreest problemen voor het peroneel, de consument en de staat.

'U denkt enkel aan de aandeelhouders', klonk het bij Laurent Devin en Marco Van Hees.

Bij Open VLD was nog voor de zitting al heel wat voorpret te bespeuren in de wandelgangen. Reden was het antwoord dat Alexander De Croo klaar had zitten. 'Ik ben het volledig eens met Paul Magnette', wierp hij de socialisten voor de voeten.

De Croo citeerde een interview uit 2013 waarin het PS-kopstuk stelde dat hij geen probleem had met een verkoop van het meerderheidsaandeel door de overheid.

Toch zal dat niet eerstdaags gebeuren. 'Er wordt nagedacht om een kader te creëren waarin het eventueel mogelijk is om qua participatie onder de vijftig procent te zakken", klonk het voorzichtig. 'Het debat of men dat zal doen, en in welke omstandigheden en in welke richting, dát is een ander debat.'

Vincent Van Quickenborne voegde daar nog fijntjes aan toe dat de socialisten -met Elio Di Rupo in de regering- al eens hadden ingestemd met een verkoop van een deel Belgacom-aandelen. 'Misschien zullen de socialisten hun wijsheid weervinden als ze terug in de regering zitten', schamperde de West-Vlaming.

'Mensen gemakkelijker laten overschakelen van telecomoperator'

Verder kondigde De Croo ook nog aan dat hij voor de zomer een KB wil laten goedkeuren waardoor consumenten gemakkelijk moeten kunnen overstappen van telecomoperator. Dat heeft hij donderdag in de Kamer aangekondigd. Bedoeling is de dynamiek op de telecommarkt te verhogen, de concurrentie te verscherpen en de druk op de prijzen te verhogen.

Aanleiding was een vraag van Roel Deseyn (CD&V) over enkele prijsverhogingen bij Proximus. Bedoeling van De Croo is dat, net zoals in de energiesector, mensen gemakkelijk van telecomoperator kunnen veranderen. Zo zou de nieuwe operator op vraag van een nieuwe klant alles moeten afhandelen met de vorige operator. De telecomwaakhond BIPT heeft recent nog een studie gepubliceerd over de "easy switch". Die adviezen worden nu omgezet en geïmplementeerd. Het Koninklijk Besluit moet voor de zomer klaar zijn. (Belga/JH)

Ziekenhuisfinanciering: 'Water staat de zorgkundigen aan de lippen'

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) kreeg een aantal vragen over de geplande hervorming van de ziekenhuisfinanciering. 'We willen garanties dat er verbetering op komst is voor de witte sector. Het water staat de ziekenhuzien en het zorgpersoneel aan de lippen', stelde Yoleen Van Camp (N-VA).

Anne Dedry (Groen) luidde de alarmbel over de positie van de vroedvrouwen. 'Zal u budget vrijmaken voor meer verplegend personeel en de vooroorlogse situatie van vroedvrouwen in de eerste lijn.'

Minister De Block beloofde dat met de verzuchtingen rekening gehouden zal worden. 'We gaan de ziekenhuizen onder meer moeten bundelen in netwerken, en niet langer alle diensten aanbieden in alle ziekenhuizen. Dat moet een positief effect hebben op de bezetting. Dat betekendt dat er meer verpleegkundigen inzetbaar zullen zijn voor de zorg van de patiënt.'

De Block ziet ook heil in het verminderen van de administratieve last van het ziekenhuispersoneel.

Onze partners