Diamantairs verborgen honderden miljoenen voor fiscus

Het Antwerp World Diamond Center (AWDC) in Antwerpen. © BELGA

Met de nieuwe ‘karaattaks’ betalen de grootste honderd diamantbedrijven in ons land drie keer meer belasting. Maar nu blijkt ook dat ze elk jaar honderden miljoenen winst achterhielden. Dat bericht De Tijd zaterdag.

Voortaan kunnen de diamantairs niet meer knoeien met de waarde van hun steentjes. De kostprijs van hun diamanten wordt forfaitair vastgelegd op 97,9 procent van hun omzet. Hun brutomarge wordt dus berekend als 2,1 procent van hun omzet. Grosso modo betalen ze daar hun belastingen op.

Nu de karaattaks voor het eerst van kracht is, nam De Tijd de proef op de som. Uit een onderzoek blijkt dat de 100 grootste diamantbedrijven die al een jaarrekening hebben ingediend vorig jaar drie keer meer belastingen betaald hebben op hun resultaat. Het gaat om 27,399 miljoen euro tegenover 9,118 miljoen het jaar voordien.

Maar de krant kan ook aantonen dat de diamantsector gedurende jaren honderden miljoenen euro’s aan winsten verborgen heeft gehouden om belastingen te ontlopen.

Nu de karaattaks er is, halen de honderd topdiamantairs plots 217,338 miljoen euro winst. Terwijl dat de vorige jaren twaalf keer minder was: 18,336 miljoen euro het voorgaande jaar en 17,88 miljoen euro het jaar daarvoor. En dat bij een gelijke omzet.

Partner Content