Di Rupo zoekt naar manier voor groene steun staatshervorming

22/07/10 om 19:08 - Bijgewerkt om 19:08

De preformateur heeft donderdag samen met Bart De Wever lang gepraat met Groen!

Preformateur Elio Di Rupo (PS) en gewezen informateur Bart De Wever (N-VA) hebben donderdag gesproken met Groen! over een manier waarop de partij samen met Ecolo een staatshervorming vanuit de oppositie zou kunnen steunen.

Di Rupo had dinsdag na afloop van zijn audiëntie bij de koning aangekondigd dat hij tijdens zijn werk een dubbel spoor zou volgen.

Enerzijds werken aan een regering met onder meer het sociaal-economische en het budgettaire als prioriteiten, anderzijds bij partijen die geen deel zullen uitmaken van de regering steun losweken voor een staatshervorming en de bijhorende tweederdemeerderheid in het parlement.

CDH-voorzitster Joëlle Milquet had die laatste piste woensdag afgeschoten en wil dat alle partijen die onderhandelen over de staatshervorming deel uitmaken van de regering.

Maar Di Rupo zette door met zijn voornemen. Hij praatte donderdag samen met De Wever urenlang met Groen! over steun vanuit de oppositie voor een tweederdemeerderheid met het oog op een staatshervorming.

Na afloop van het gesprek was bij Groen! te horen dat er over een eventuele regeringsdeelname van de groenen niet meer gepraat is.

De partij herhaalde dat ze bereid is een staatshervorming vanuit de oppositie te steunen. Maar Groen! wil dat het een sociale staatshervorming is en wil van bij de start betrokken worden bij de
onderhandelingen over de staatshervorming.

Onze partners