Di Rupo zit met zeven partijen rond de tafel

23/07/10 om 20:53 - Bijgewerkt om 20:53

De vergadering met zeven partijen is een nieuwe stap in de preformatiefase. De gesprekken worden maandag voortgezet.

Preformateur Elio Di Rupo (PS) heeft zondag met zeven partijen rond de tafel gezeten over de staatshervorming. Over welke partijen het ging, wilde Di Rupo niet kwijt, maar waarschijnlijk betreft het N-VA, SP.A, CD&V, PS, CDH, Ecolo en Groen!. Over de gesprekken heerst grote discretie. Ze worden maandag voortgezet.

Het was voor het eerst dat vertegenwoordigers van de zeven partijen samen aan tafel zaten. Hun rol is afgebakend. Vijf van de zeven partijen nemen deel aan onderhandelingen over de begroting, alle zeven buigen ze zich over de staatshervorming.

Dat past in het tweesporenbeleid dat Di Rupo voorop had gezet: een regering met een gewone meerderheid om de sociaal-economische en budgettaire uitdagingen aan te pakken enerzijds en (met steun vanuit de oppositie van Ecolo en Groen!) tot een tweederdermeerdeheid komen voor een staatshervorming anderzijds.

Die dubbele aanpak kreeg eerder kritiek van CDH en SP.A, die willen dat de toekomstige regering over een tweederdemeerderheid beschikt, maar Di Rupo zet dus blijkbaar door met zijn voornemen.

Zondag stond het institutionele luik op de agenda. Intussen blijken PS, CDH en Ecolo al verschillende keren (er is sprake van vijfmaal) samen te hebben vergaderd over de staatshervorming. Met de N-VA zou al tweemaal gesproken zijn.

Lees meer over:

Onze partners