Di Rupo ziet start formatie binnen twee weken mogelijk

01/12/10 om 11:28 - Bijgewerkt om 11:28

De PS-voorzitter zegt te willen onderhandelen over 14 miljard fiscale autonomie voor de gewesten.

Elio Di Rupo zegt bereid te zijn te onderhandelen over maximaal 14 miljard euro fiscale autonomie voor de gewesten. Als alles goed loopt, moet de formatie binnen een tweetal weken kunnen starten, aldus de PS-voorzitter.

De optimistische boodschap van Di Rupo in De Standaard staat in contrast met de verklaring die N-VA-voorzitter Bart De Wever dinsdag aflegde over de onderhandelingen. Hij vreest dat het momentum weg is en dat het moeilijk zal zijn om het terug te vinden.

Di Rupo verklaarde vorige week dat de PS bereid is tot een bijkomende geste in verband met de fiscale autonomie voor de regio's en maakt dat in De Standaard concreet. Hij zegt bereid te zijn te onderhandelen over maximaal 14 miljard euro voor de gewesten.

Maar dat is op de absolute voorwaarde dat de manier waarop die zeggenschap over de belastinginkomsten wordt doorgevoerd het federale niveau niet doodknijpt. 'De federale overheid moet geld genoeg overhouden om de pensioenen en de gezondheidszorg te verzekeren', aldus Di Rupo.

De PS-voorzitter probeert ook de financiële markten te sussen. 'We hebben ons land onder controle', zo luidt het. 'Dat we een hoge spaarquote hebben, dat bijna de helft van onze schulden in Belgische handen is en dat ons begrotingstekort beperkt is en kleiner wordt, moet vertrouwen geven'.

Onze partners