Di Rupo zet opdracht voort

18/08/10 om 13:49 - Bijgewerkt om 13:49

De preformateur doet dat vanaf zaterdag. Donderdag en vrijdag ontvangt de koning de voorzitters van de partijen die aan de onderhandelingen deelnemen. Volgens het hof is er al veel vooruitgang geboekt.

Preformateur Elio Di Rupo (PS) zet zijn opdracht vanaf zaterdag voort. Dat heeft het paleis woensdagnamiddag bekendgemaakt. Volgens het hof is er belangrijke vooruitgang geboekt. In de loop van donderdag en vrijdag ontvangt de koning de voorzitters van de partijen die aan de gesprekken over de staatshervorming deelnemen.

Di Rupo bracht woensdag vanaf 15.30 uur verslag over zijn opdracht uit bij de koning. Kort voor 18 uur maakte het paleis bekend dat hij zijn opdracht voortzet. De preformateur zal dat doen vanaf zaterdag.

Volgens de mededeling van het paleis heeft de koning aan Di Rupo gevraagd om twee domeinen uit te diepen en heeft hij dat aanvaard.

Het gaat enerzijds om 'de autonomie en de responsabilisering van de gefedereerde entiteiten (de deelstaten nvdr) voor hun nieuwe bevoegdheden om de bloei van elke entiteit mogelijk te maken' en anderzijds 'de duurzame financiering van de federale staat voor de bevoegdheden en verplichtingen die hij op zich zal blijven nemen'.

Onduidelijkheid vooraf

De meeste persorganen gingen er voor de audiëntie van Di Rupo van uit dat hij om een verlenging van zijn opdracht zou vragen. Verschillende Vlaamse kranten plakten daar woensdag een timing op. De preformateur zou nog 48 uur de tijd krijgen.

Le Soir meldde echter dat Di Rupo aan de koning zou melden dat de lopende onderhandelingen zijn mislukt. Volgens de krant circuleerde dinsdagnamiddag inderdaad de piste dat de opdracht van de preformateur zou verlengd worden, maar vernam ze in de loop van de avond dat Di Rupo eerder naar het paleis zou gaan met de boodschap dat het onmogelijk is de bezwaren van de N-VA te overwinnen.

De preformatie zit momenteel in een impasse door de vraag van N-VA-voorzitter Bart De Wever om een aanpassing van de financieringswet te bespreken. Di Rupo en De Wever hadden dinsdag een lang gesprek waarover achteraf niets uitlekte. Maar het vertrouwen zou niet gebroken zijn.

Di Rupo zou echter alleen beslist hebben om woensdag naar de koning te gaan, zonder de andere partners daarvover in te lichten. Volgens de RTBF vernam CDH-voorzitster Joëlle Milquet via de pers dat Di Rupo naar de koning gaat.

Onze partners