Di Rupo woensdag verwacht op het paleis

17/08/10 om 13:28 - Bijgewerkt om 13:28

De preformateur zal verslag uitbrengen en waarschijnlijk een verlenging van zijn opdracht vragen. Dinsdag had hij onder meer een gesprek met N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Preformateur Elio Di Rupo (PS) brengt woensdagnamiddag verslag over zijn opdracht uit bij de koning. Dat heeft het paleis bekendgemaakt. Di Rupo zal waarschijnlijk om een verlenging van zijn opdracht vragen. Dinsdag was er geen gezamenlijke vergadering van de zeven partijen die aan de gesprekken over de staatshervorming deelnemen. Di Rupo had wel afzonderlijke contacten met de partijen.

Di Rupo zou aanvankelijk maandag verslag uitbrengen bij de koning, maar dat werd uitgesteld. Dinsdag maakte het hof bekend dat Di Rupo woensdag om 15.30 uur op het paleis verwacht wordt. Volgens goede bronnen zal Di Rupo de vorst om een verlenging van zijn opdracht vragen.

In de loop van dinsdag had de preformateur een ontmoeting met N-VA-voorzitter Bart De Wever en daarna een gezamenlijk onderhoud met de Franstalige partijen PS, CDH en Ecolo. Na afloop verluidde dat er geen toenadering is tussen de standpunten van De Wever enerzijds en de Franstaligen anderzijds over de financieringswet.

Financieringswet

Maandagavond werden de gesprekken tussen Di Rupo en N-VA, CD&V, SP.A, CDH, PS, Ecolo en Groen! gestaakt toen N-VA-voorzitter Bart De Wever een aanpassing van de financieringswet op tafel legde.

Hij deed dat nadat de Franstaligen van geen verdere bevoegdheidsoverdrachten wilden weten dan wat al was afgesproken in de loop van de preformatie. Ook de andere Vlaamse gesprekspartners willen een aanpassing van de wet die de geldstromen van de federale overheid naar de deelstaten regelt.

De woordvoerder van Di Rupo wilde dinsdag niet zeggen wat het onderwerp van de bilaterale contacten zou zijn, maar het was aannemelijk dat de preformateur bij de partijen polste naar hun standpunt over een aanpassing van de financieringswet.

PS en Ecolo reageerden maandagavond hevig op de vraag van De Wever. Het CDH liet dinsdag weten dat geen enkele Franstalige wil dat de hele financieringswet wordt herschreven. Volgens de partij kunnen desgevallend wel enkele punctuele anomalieën worden aangepast.

Maandagavond ontstond commotie nadat De Wever onwel zou geworden zijn van vermoeidheid. Volgens zijn woordvoerder was hij dinsdag weer de oude.

Onze partners