Di Rupo: 'woensdag coalitie, midden augustus regering'

06/07/11 om 09:30 - Bijgewerkt om 09:30

Formateur Elio Di Rupo wil volgende woensdag al een ontwerp van coalitie voorstellen. Midden augustus moet er een regering zijn.

Di Rupo: 'woensdag coalitie, midden augustus regering'

© Belga

De formateur verwacht zoals bekend ten laatste donderdagavond een reactie van alle partijen op zijn formateursnota. Op dat ogenblik moet duidelijk worden wie nog verder wil onderhandelen.

Zoals het er nu naar uitziet willen zeker de MR en het FDF en allicht de PS van Di Rupo mee in het bad. De andere Franstalige partijen kijken voorlopig de kat uit de boom.

Studeren
Aan Vlaamse kant hebben sp.a en Groen! laten weten dat ze pas op het allerlaatste moment - donderdagavond dus - in hun kaarten laten kijken. N-VA en CD&V hebben nog helemaal niets gezegd, behalve dan dat ze het document van de formateur aan het bestuderen zijn.

Di Rupo kijkt allicht het meest uit naar de reactie van Bart De Wever. De formateur heeft bij de voorstelling van zijn nota expliciet gezegd dat het zijn intentie is om een regering te vormen met de N-VA. Hij heeft dat gisteren nog eens herhaald.

Vrijdag naar de koning
Als de kaarten donderdagavond geschud zijn, trekt de formateur volgens de Sudpresse kranten een dag later naar de koning om verslag uit te brengen. Als teveel partijen neen zeggen op de formateursnota, wil hij zich beraden. Er is op dit moment nog geen plan B. De PS-voorzitter heeft overigens nog altijd niet zijn kandidatuur gesteld voor het premierschap.

Regering in augustus
Wanneer hij wel voldoende positieve reacties krijgt, wil formateur Di Rupo volgende woensdag al een ontwerp van regeringscoalitie voorstellen. De volgende stap is een regeerakkoord. Dat moet volgens Di Rupo eind juli - over drie weken dus - mogelijk zijn. De formateur wil midden augustus een regering hebben. 'Dat moet mogelijk zijn, als iedereen aan het werk gaat.'

Na vele maanden van weinig of absoluut geen vooruitgang, moet het voor Di Rupo nu snel gaan. Als hij erin slaagt om midden augustus een regering op de been te brengen, heeft de formatie 14 maanden geduurd. (EE)

Lees meer over:

Onze partners