Di Rupo wil werkloosheidsmaatregel die hij zelf invoerde laten schrappen

06/01/15 om 11:07 - Bijgewerkt om 11:06

PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft de regering opgeroepen om de uitsluiting van tienduizenden mensen uit de werkloosheid te herzien, een maatregel die dateert uit zijn premierschap. 'Het ging om een 100 procent liberale vraag'.

Di Rupo wil werkloosheidsmaatregel die hij zelf invoerde laten schrappen

Elio Di Rupo (PS) © BELGA

"Het ging om een 100 procent liberale vraag tijdens de regeringsonderhandelingen, toen het land in een zware crisis zat en gestabiliseerd moest worden", zo legde Di Rupo uit in het RTBF-radioprogramma Première Matin.

"Het is een slechte maatregel die ik betreur. Mijn hart bloedt als ik denk aan de vrouwen en jongeren die uitgesloten gaan worden", aldus de voorzitter van de grootste oppositiepartij.

Doel gemist

De vorige regering-Di Rupo beperkte het recht op een inschakelingsuitkering tot drie jaar, maar de maatregel heeft volgens de oud-premier zijn doel gemist. "We waren ervan overtuigd dat dit jongeren zou toelaten om werk te vinden, we moeten de moed hebben om te erkennen dat dit een vergissing was", aldus de Franstalige socialist.

Di Rupo vraagt de nieuwe regering van MR, N-VA, Open VLD en CD&V om de maatregel te wijzigen. Indien ze dat doet, dan kan ze rekenen op de steun van de PS, luidt het. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners