Di Rupo wil vrijdag communautair akkoord presenteren

27/09/11 om 18:12 - Bijgewerkt om 18:12

Formateur Elio Di Rupo wil naar verluidt vrijdag de communautaire onderhandelingen afronden en een akkoord presenteren. Ook Caroline Gennez (SP.A) is ervan overtuigd dat de onderhandelingen over de staatshervorming vrijdag rond zijn.

Di Rupo wil vrijdag communautair akkoord presenteren

© Belga

Formateur Elio Di Rupo en de onderhandelaars van de acht partijen zaten dinsdagnamiddag opnieuw rond de tafel. Ze buigen zich net als maandag opnieuw over het luik bevoegdheidsoverdrachten, het laatste onderdeel van het communautair akkoord.

Na het akkoord over de herziening van de financieringswet en de fiscale autonomie voor de deelentiteiten van zaterdagochtend, zetten de formateur en de vertegenwoordigers van PS, CD&V, MR, Open Vld, sp.a, cdH, Ecolo en Groen! sinds maandag hun schouders onder de overdracht van bevoegdheden.

KoningDe onderhandelaars zaten maar enkele uren rond de tafel. Formateur Di Rupo ging om 18.00 uur immers tussentijds verslag uitbrengen bij de koning. Maandag passeerden het luik justitie en een deel van het luik arbeidsmarktbeleid de revue. Dinsdag sneden de onderhandelaars opnieuw arbeidsmarktbeleid aan. Nadien zullen ze zich vermoedelijk ook over andere thema's uit de nota van de formateur buigen.

BHV

Dinsdagmorgen was er overigens een vergadering van de thematische werkgroep over het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. De verwachting is niet dat de onderhandelaars dinsdagavond "tot de finish" gaan.

Caroline Gennez (sp.a) denkt alvast dat de onderhandelingen over de staatshervorming deze week zullen afgerond raken. "We zijn zo goed als klaar, en ik ook", zei ze.

Nadat de bevoegdheidsoverdrachten afgerond zijn, kunnen de teksten over de akkoorden worden gepresenteerd. "Dan kan de oppositie oordelen op de fond en niet op geruchten", luidde het. (Belga/EE)

Onze partners