Di Rupo wil regering met tweederdemeerderheid

16/06/10 om 18:46 - Bijgewerkt om 18:46

De PS-voorzitter zei woensdag dat hij gelooft in een compromis met de N-VA.

PS-voorzitter Elio Di Rupo wil een regering met een brede tweederdemeerderheid. Dat heeft hij woensdag gezegd. Hij gelooft dat een compromis met de N-VA mogelijk is.
Volgens Di Rupo zou een regering met een tweederdemeerderheid in het parlement ideaal zijn, zo zei hij tijdens een persconferentie na afloop van een vergadering van de Europese socialisten naar aanleiding van de Europese top van donderdag.

De PS-voorzitter stelde de buitenlandse journalisten gerust. De uitslag van de Belgische verkiezingen kan door de internationale gemeenschap worden gezien als een groot probleem, maar de realiteit is helemaal anders, aldus Di Rupo.

De PS-voorzitter is ervan overtuigd dat er een redelijk compromis en een evenwichtig institutioneel akkoord zal gevonden worden.

Praten met andere partijen

Di Rupo wees erop dat de N-VA-kiezers de duidelijke boodschap
gegeven hebben dat ze een evolutie van de Belgische instellingen willen, terwijl het groot aantal PS-stemmen in Franstalig België wijst op een vraag naar stabiliteit in het land.

De PS-voorzitter zei dat naar beide boodschappen moet geluisterd worden om het land te stabiliseren. Hij zei samen met De Wever naar de eerste stappen van een compromis te zoeken. ' Ik vertrouw erop dat we zullen slagen'.

PS en N-VA zullen de komende dagen praten met de andere Nederlands- en Franstalige partijen om een coalitieregering te vormen, aldus Di Rupo.

Daags na zijn ontmoeting met De Wever zei Di Rupo dat men nog maar aan het begin is van de toenadering. 'Het werk is enorm, maar doenbaar', aldus de PS-voorzitter. Hij wil zo snel mogelijk een akkoord.

Onze partners