Di Rupo wil preformateurschap twee weken verlengen

29/07/10 om 11:48 - Bijgewerkt om 11:48

De preformateur brengt vrijdag verslag uit bij de koning. Het zal een tussentijds verslag zijn.

Preformateur Elio Di Rupo brengt vrijdag verslag uit bij de koning. Dat is bevestigd door de woordvoerder van Di Rupo. Volgens verschillende bronnen zal hij aan de vorst een verlenging van zijn opdracht met twee weken vragen.

Di Rupo zat de afgelopen vier dagen met zeven partijen rond de tafel met het oog op een institutioneel raamakkoord, maar de gesprekken zouden niet echt opschieten. Dat bleek uit indiscreties aan Vlaamse kant in enkele kranten.

Daarom zou Di Rupo eerder een tussentijds dan een definitief verslag uitbrengen bij de vorst, maar daar wil zijn woordvoerder niets over kwijt. Hij zei wel dat het werkklimaat sereen is en dat er wederzijds respect heerst, maar dat de situatie complex is.

In de loop van donderdag raakte bekend dat de preformateur inderdaad een tussentijds verslag zal uitbrengen bij de koning en een verlenging van zijn opdracht met twee weken zal vragen.

De eerste week zouden er geen vergaderingen zijn gepland. Van die week zou hij gebruik maken om aan voorstellen te werken.

'Vrijdag geen vergadering'

Donderdag werden de discussies over de staatshervorming tussen Di Rupo en zeven partijen (N-VA, PS, CD&V, SP.A, CDH, Ecolo en Groen!) voortgezet nadat ze woensdag tot ongeveer middernacht hadden geduurd.

In de vooravond verluidde dat de bijeenkomst afgelopen was en dat er vrijdag geen vergadering zou gepland zijn.

Lees meer over:

Onze partners