Di Rupo wil akkoord "voor de volgende tien jaar"

23/06/10 om 08:53 - Bijgewerkt om 08:53

PS-voorzitter Elio Di Rupo lijkt voorlopig te mikken op een communautair akkoord met beperkte houdbaarheid.

Elio Di Rupo waagt zich allerminst aan overdreven ambities. "We moeten werken aan een akkoord dat België voor de volgende tien jaar in een nieuwe vorm giet", zegt hij woensdag in een interview met Het Laatste Nieuws.

Dat akkoord moet een evenwicht worden "met een Vlaanderen dat geen angst meer hoeft te hebben voor de inpalming van zijn grondgebied, met een Brussel dat financieel vrijer kan ademen en een Wallonië dat er economisch weer bovenop komt".

Di Rupo voegt er aan toe dat het met "een mooi akkoord" twintig tot dertig jaar harmonieuzer samenleven wordt. In elk geval wil hij niet elke vier jaar "communautaire koortsopstoten". Slagen de gesprekken niet, dan vreest Di Rupo "une aventure très très très dangereuse".

Bart De Wever

Di Rupo legt voorts erg veel nadruk op het groeiende vertrouwen tussen hem en informateur Bart De Wever. "Niets van wat hij doet of zegt, wekt mijn wantrouwen", onderstreept hij. De socialist voelt bij De Wever "de bereidheid om open, eerlijk en verantwoordelijk samen te werken". "C'est déjà pas mal, non, na twee ontmoetingen? ", stelt de PS-voorzitter.

Lees meer over:

Onze partners