Di Rupo verzet zich tegen bemoeienissen Merkel in Belgische politiek

Premier Di Rupo ontmoet in Berlijn de Duitse bondskanselier Angela Merkel. In Der Spiegel verschijnt precies vandaag een interview met Di Rupo waarin hij zegt dat Merkel zich niet moet moeien met Belgische binnelandse aangelegenheden.

Met het interview in Der Spiegel schaart Di Rupo zich aan de kant van zijn partijgenoot minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette. Die werd onlangs door het parlement teruggefloten vanwege zware kritiek op Europa. Magnette vroeg zich af waar Europa de democratische legitimiteit vandaan haalt om een streng begrotingsbeleid van België te eisen.

Ook Di Rupo kapittelde Magnette toen in het parlement. Volgens de premier ging zijn partijgenoot te ver in zijn kritiek. Vandaag zegt de premier dat Europees boegbeeld en Duits bondskanselier Angela Merkel zich niet teveel moet mengen in de Belgische politiek, precies op de dag dat hij een offcieel bezoek brengt aan Duitsland.

Loonindex

Di Rupo is het niet eens met Merkel die meent dat de eurocrisis moet bestreden worden met een uniforme aanpak. Ook de Duitse kritiek op de automatische loonindex zit de Belgische premier hoog. “Wij in België hebben een traditie van overleg. De loonindex is opgenomen in het regeerakkoord.’

“Ieder land heeft zo zijn eigen tradities die men moet respecteren. Ik zeg een ander land niet wat het te doen of te laten heeft”, is Di Rupo’s repliek. “Europa dient niet om de interne problemen van een land op te lossen.”

Spaarzaamheid

Merkel moet echter niet wanhopen. “België is een serieus land. We zijn tot spaarzaamheid bereid. Maar België wil er ook voor zorgen dat Europa het pad van de welstand terugvindt”, zegt de PS’er voorts. Hij brengt ook in herinnering dat België in de jaren ’90 al eens zwaar bespaard heeft. “En wij socialisten hebben steeds mee geregeerd”, merkt hij nog fijntjes op.

Kennismaking

De eerste minister zet zijn rondje kennismakingsgesprekken met zijn ambtsgenoten uit de buurlanden voort. Eerder deze week trok Di Rupo al naar Nederland en Luxemburg om er respectievelijk minister-president Mark Rutte en premier Jean-Claude Juncker te ontmoeten.

Europese top

Tijdens de ontmoeting met Angela Merkel kan een aantal bilaterale dossiers ter sprake komen, maar verwacht wordt dat vooral de voorbereiding van de Europese top van 30 januari centraal zal staan.

In dat kader staan in de agenda van Merkel ook ontmoetingen met de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en met devaste voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content