Di Rupo verplicht interne audit bij ambtenaren

03/01/14 om 06:38 - Bijgewerkt om 06:38

De regering-Di Rupo verplicht interne audits bij de federale overheidsdiensten na het ontslag van Michel De Samblanx, de voorzitter van het auditcomité van de FOD's.

Di Rupo verplicht interne audit bij ambtenaren

Elio Di Rupo © BELGA

De Samblanx stapte ontgoocheld op, omdat hij merkte dat topambtenaren geen externe controle duldden en hij geen gehoor vond bij premier Di Rupo.

De federale regering besliste op 23 december over de interne audit van de FOD's, zo zei staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert aan De Tijd nadat het ontslag van De Samblanx bekendraakte. De beslissing voert het federaal regeerakkoord uit. Daarin staat dat "de interne controles en audits worden versterkt of ingevoerd waar ze nog niet bestaan".

Stroomversnelling

De voorzitters van de FOD's waren het oneens over de manier waarop zo'n interne audit moest gebeuren. Volgens Bogaert timmerde de federale overheid aan een politiek akkoord de voorbije maanden. Het ontslag van De Samblanx bracht dat proces in een stroomversnelling.

De ministerraad besliste de interne audits overkoepelend te organiseren. Er komt een cluster "ambtenarij" bij de FOD Personeel en Organisatie, Informatie- en Communicatietechnologie en de Kanselarij.

Een andere cluster organiseert de interne audits voor de overheidsdiensten rond sociale zekerheid, zoals Werkgelegenheid.

Onduidelijkheid

Het auditcomité waar De Samblanx ontslag nam, zal instaan voor de coaching en de begeleiding van de interne audits. Maar bij de voorzitters van de FOD's blijft veel onduidelijkheid. "Het zal tijd vragen om dit systeem op poten te zetten", zegt een voorzitter in de krant. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners