Di Rupo verdedigt pensioenhervorming in Kamer

22/12/11 om 16:52 - Bijgewerkt om 16:52

Premier Elio Di Rupo (PS) noemde in de Kamer de pensioenhervorming een 'antwoord op de gevolgen van de vergrijzing'.

Premier Elio Di Rupo (PS) heeft in de Kamer de pensioenhervormingen verdedigd. De hervorming is een antwoord op de gevolgen van de vergrijzing, is nodig om te vermijden dat de verschillende generaties tegen elkaar worden opgezet en is absoluut noodzakelijk om de gezondheid van de openbare financiën te herstellen.

De eerste minister sprak zich niet uit over de algemene staking, maar stelde wel dat die de sociale dialoog niet vergemakkelijkt.

De federale regeringsleider kreeg in het parlement van meerderheid én oppositie een pak vragen over de gecontesteerde pensioenhervorming. Hij verzekerde de huidige gepensioneerden dat er niet wordt geraakt aan hun pensioenen en benadrukte dat ook de wettelijke pensioenleeftijd behouden blijft.

Di Rupo: 'Gewone sociale overleg is inderdaad niet optimaal verlopen'

Over de hervormingen die zijn ploeg deze week nog door het parlement wil loodsen, zei hij dat ze dringend nodig zijn en verschillende bepalingen ervan nog voor het eind van het jaar moeten worden goedgekeurd. "Het is juist dat het gewone sociale overleg in deze uitzonderlijke omstandigheden niet optimaal is verlopen", gaf de premier. Hij bevestigde wel zijn geloof in de sociale dialoog. De staking vergemakkelijkt die niet, maar toch zal de regering die heropstarten, luidde het.

De eerste minister liet uitschijnen dat hij hoopt dat de stakingsaanzegging voor 30 januari uiteindelijk niet zal leiden tot een staking. "Ik hoop dat de uitleg die de komende uren zal worden verstrekt iedereen zal toelaten te ageren in functie van de situatie." (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners