Di Rupo trapt zoektocht naar 10 miljard euro af

17/10/11 om 15:06 - Bijgewerkt om 15:06

Formateur Elio Di Rupo (PS) en de zes onderhandelende partijvoorzitters zijn begonnen met de begrotingsonderhandelingen.

In het voorzitterschap van de Kamer zijn formateur Elio Di Rupo en de voorzitters van de zes partijen die betrokken zijn bij de regeringsvorming, maandagnamiddag begonnen met de onderhandelingen over de begroting. Ze moeten op zoek naar om en bij de 10 miljard euro om de begroting voor volgend jaar op te stellen met een gepland tekort van 2,8 procent van het bbp.

De vergadering had normaliter vrijdag al moeten plaatsvinden, maar de geboorte van het zoontje van Open VLD-voorzitter Alexander De Croo gooide de agenda toen door mekaar. Net als na de geboorte van de dochter van CD&V-voorzitter Wouter Beke begin vorige week, arriveerde de formateur opnieuw met een geschenkje. Ditmaal werd gekozen voor een thermometer en een lamp vanop de geboortelijst.

Stoelendans

Maandagmiddag konden de onderhandelaars dan toch opnieuw rond de onderhandelingstafel gaan zitten. De setting is enigszins gewijzigd ten opzichte van de gesprekken over het communautaire akkoord: de groenen zijn er niet langer bij en er zitten twee vrouwen minder aan tafel. Voor SP.A nam voorzitter Bruno Tobback immers de plaats in van Caroline Gennez, terwijl bij het CDH voorzitter Benoît Lutgen in de plaats kwam van zijn voorgangster Joëlle Milquet.

De vergadering van 13.00 uur staat vooral in het teken van de methodologie die zal worden gehanteerd bij de werkzaamheden rond de begroting en de sociaal-economische thema's. Nadien, wellicht in de late namiddag, volgt een nieuwe bijeenkomst over de concrete maatregelen voor de begrotingssanering.

Geen wandeling in het park

Voor aanvang van de eerste bijeenkomst benadrukten verschillende voorzitters dat de begrotingsoefening geen wandeling in het park zal worden. "Die tien miljard euro ligt niet zomaar voor het grijpen", sprak Wouter Beke, terwijl zijn socialistische collega Bruno Tobback zei dat het "een beetje optimistisch" is te denken dat er tegen de Europese top van zondag een volledige begroting op tafel zal liggen.

Er moet een ernstige begroting komen die iets moet bieden waar de regering drie jaar mee voortkan, maar het mag geen zes maanden duren, dixit Tobback. Voor De Croo mag het snel gaan, maar moet "grondig" worden gewerkt, terwijl Beke een "geloofwaardige" begroting wil. Ook Benoît Lutgen riep op snel tewerk te gaan.

1.000 euro per Belg

Vraag is in welke mate we de begrotingsinspanningen zal voelen. Beke herinnerde eraan dat 10 miljard euro neerkomt op 1.000 euro per Belg - een oefening die je niet kan doen op een manier die niemand schaadt. De te nemen maatregelen mogen wat hem betreft het consumentenvertrouwen en de economische ontwikkeling niet schaden.

Wie zegt dat je inspanningen kan nemen voor 10 miljard euro zonder dat iemand het voelt, vertelt volgens De Croo "fabeltjes". "Op welke manier doe je die inspanning zonder ervoor te zorgen dat mensen moedeloos raken? Dat is natuurlijk de vraag die we moeten proberen te beantwoorden", zei de liberale voorzitter.

Benoît Lutgen hoopt op 'voluntarisme'

MR-voorzitter Charles Michel hoopt vooral geactualiseerde cijfers van de formateur te krijgen over hoe groot de verwachte inspanning zal zijn. Hij herhaalde dat wat hem betreft, de mensen die werken of die willen werken moeten worden gesteund. Michel herinnerde daarbij aan het voorstel dat hij eerder deed om het deel van het inkomen dat vrijgesteld is van belastingen te verhogen, zodat dit netto 500 euro extra zou opleveren.

Benoît Lutgen hoopt dat iedereen "voluntarisme" aan de dag legt over de begroting zodat de toekomstige generaties worden gevrijwaard van de gevolgen van de schuldenlast. Ook hij herinnerde aan de voorstellen van zijn partij op het vlak van werkgelegenheid en koopkracht. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners