Di Rupo strijdlustig in kerndebat: 'Op welke planeet leeft de N-VA?'

05/07/12 om 19:12 - Bijgewerkt om 19:12

Premier Elio Di Rupo (PS) verdedigde het akkoord over de kernuitstap als 'inderdaad een compromis à la Belge, maar het zorgt voor duidelijkheid en zekerheid'. N-VA en Groen kregen stevige uithalen te verwerken: 'Op welke planeet leeft u?'

Di Rupo strijdlustig in kerndebat: 'Op welke planeet leeft de N-VA?'

© Belga

Premier Elio Di Rupo (PS) verdedigde het akkoord over de kernuitstap als 'inderdaad een compromis à la Belge, maar het zorgt voor duidelijkheid en zekerheid'. N-VA en Groen kregen stevige uithalen te verwerken: 'Op welke planeet leeft u?'

In de Kamer stond het akkoord van het kernkabinet over de kernuitstap centraal. Premier Elio Di Rupo (PS) toonde zich erg strijdvaardig tegenover de oppositie. Groen kreeg te horen dat zij "niet alleen de waarheid in pacht hebben." Voor N-VA had Di Rupo de vraag: "op welke planeet leeft u?"

De premier twitterde zijn uithaal zelf ook: "De N-VA wil een nieuwe kerncentrale bouwen in Belgie. Op welke planeet leven zij?" Ook de sneer naar Groen tweette hij rond: "De groenen willen alle kerncentrales sluiten. Daarmee riskeren ze 500.000 tot 1 miljoen Belgen in het duister te gooien." Zijn regering kreeg dan weer alle lof: "In het Parlement: "De regering heeft een duidelijke visie op het energiemodel voor ons land voor de volgende 15 jaar."

Premier Elio Di Rupo: 'Compromis à la Belge, dat zekerheid geeft en dat steunt op objectieve argumenten'

Er waren liefst twaalf vragenstellers voor premier Elio Di Rupo en staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH), zo schrijft De Morgen. De premier zei dat het akkoord inderdaad een compromis was. "Maar wel een dat steunt op argumenten", aldus Di Rupo. "Objectieve argumenten" waren de basis voor de beslissing om Tihange 1 en niet Doel 1 en 2 tien jaar langer open te houden.

Zo zou Tihange 1 een grotere capaciteit hebben. Investeringen om Doel 1 en 2 langer open te houden zouden op die manier 30 procent duurder zijn dan voor Tihange 1.De totale kosten voor veiligheidsinvesteringen komen volgens Melchior Wathelet op een half miljard euro.

Premier Elio Di Rupo: 'Groenen hebben niet alleen waarheid in pacht'

Na de inhoudelijke behandeling, kwam Di Rupo met scherpe kritiek op N-VA en Groen op de proppen. Ecolo kreeg op het bord dat co-voorzitster Emily Hoyos onlangs nog toegegeven heeft dat twee centrales twee tot drie jaar langer opengehouden moeten worden, om de bevoorradingszekerheid te garanderen. "Wij verlengen de levensduur van één centrale voor tien jaar", was de reactie van de premier daarover. De groenen hebben niet alleen de waarheid in pacht, zo besloot Di Rupo.

Premier Elio Di Rupo: 'N-VA is blind voor wereldwijde evolutie ten voordele van hernieuwbare energie'

N-VA mocht antwoorden op de vraag op welke planeet ze wonen. Dat nadat kamerlid en N-VA-energiespecialist Bert Wollants ervoor pleitte een nieuwe kerncentrale te bouwen, die op thorium zou draaien. "Volgens mij is de N-VA blind voor de wereldwijde evolutie om het verbruik van klassieke energiebronnen af te bouwen ten voordele van hernieuwbare energie", luidde het. Of nog: "Op welke planeet leeft de N-VA?"

Staatsecretaris voor Energie Melchior Wathelet stond dan weer aan de kant waar de bloemen uitgedeeld werden: de premier zei dat hij "zich uitstekend van de taak gekwijt heeft" om het regeerakkoord, dat voorziet in een uitrustingsplan binnen zes maanden, uit te voeren. (SD)

Onze partners