Di Rupo stopt om 22u en gaat morgen verder

08/09/11 om 20:09 - Bijgewerkt om 20:09

De onderhandelaars zitten volgens de woordvoerster van Elio Di Rupo tot rond 22 uur aan tafel en zetten hun zoektocht naar een akkoord vrijdag voort.

Di Rupo stopt om 22u en gaat morgen verder

© ImageGlobe

Ook vandaag geen witte rook uit de schouw van de Kamer, waar de acht partijen samen met formateur Elio Di Rupo (PS) onderhandelen over een communautair akkoord.

De hele dag stond in het teken van BHV. Uit de omgeving van Di Rupo klinkt het dat iedereen zich actief inzet om een oplossing te bereiken. Apart, dan wel, want Di Rupo zette ook vandaag zijn pendeldiplomatie voort: hij liep over en weer tussen de beide taalgroepen. Aan het begin van de dag zat Di Rupo even alleen met CD&V-voorzitter Wouter Beke.

Di Rupo draagt voorstellen voor een oplossing voor BHV over van de ene groep naar de andere. Daarbij kwam ook de niet-benoeming van de burgemeesters van Wezembeek, Kraainem en Linkebeek aan bod, het grootste struikelblok, zo blijkt. MR-voorzitter Charles Michel maakt er een breekpunt van, door er de splitsing van BHV aan vast te ketenen.

De Vlaamse partijen willen een vrij zuivere splitsing van de kieskring - dat zette Open VLD-minister Vincent Van Quickenborne donderdagvoormiddag in de marge van het kernkabinet nog eens in de verf - en aanvaarden niet dat geraakt wordt aan de bevoegdheden van de Vlaamse regering. De manoeuvreerruimte is dan ook zeer klein. Toch willen ze naar verluidt een geste doen tegenover de Franstaligen.

Op Radio 1 klonk daaromtrent dat de onderhandelaars zoeken naar een oplossing die en de voogdij van de Vlaamse regering onaangeroerd laat en de benoeming van de burgemeesters die ter discussie staan in de Rand toch mogelijk maken.

Vlaamse partijen eensgezind

Voor de vergadering van deze middag kwam bij de CD&V de zogenaamde G4 samen: voorzitter Beke, Vlaams minister-president Krist Peeters, federaal (ontslagnemend) premier Yves Leterme en zijn vicepremier Steven Vanackere. Zij schaarden zich achter een verwerping van enkele voorstellen van Di Rupo.

Ook de andere Vlaamse partijen zitten naar verluidt op dezelfde lijn. Ecolo zei dat zij steeds met Groen! overleg plegen, zodat ze alternatieve voorstellen kunnen formuleren.

Respect, sereniteit en... creativiteit

De woordvoerster van de formateur liet ondertussen weten dat de onderhandelaars nog tot 21 uur à 22 uur zullen doorgaan en dan vrijdag in de late voormiddag verder gaan. Dan zullen ze naast BHV ook de hervorming van de financieringswet aansnijden.

De gesprekken zouden moeilijk lopen, hoewel iedereen respect toont en de sfeer sereen is, klinkt het. Er wordt vernomen dat iedereen tot een oplossing wil komen en voorstellen daartoe doet. Het gevolg daarvan is dat er heel wat creativiteit komt bovendrijven, wat doet vermoeden dat er wel eens een ingewikkelde oplossing uit de bus kan komen. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners