Di Rupo stelt State of the union uit, parlement blijft in zomermodus

© Belga

Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht draait het parlement op een laag pitje. De begroting is voor na de verkiezingen en premier Di Rupo stelt ook zijn State of the union uit.

Het federale parlementaire jaar schiet dit jaar op gang zonder beleidsverklaring van de premier. Daarvoor is het wachten op het begrotingsakkoord, dat sowieso pas na de lokale verkiezingen van 14 oktober zal rond zijn.

De federale regeringstop zat samen met de leiders van het parlement, maar dat overleg beperkte zich tot wat werkafspraken, onder meer over de commissiewerkzaamheden. De eerste weken zal het parlement onvermijdelijk nog wat in zomermodus zitten, bevestigt CD&V-fractieleider Raf Terwingen.

Sereen klimaat

Dat er voor de gemeenteraadsverkiezingen geen federale begroting klaar zal zijn, staat intussen vast. Het echte werk in conclaaf zou pas op 15 oktober op gang schieten. Bovendien verklaarden verschillende topministers de voorbije weken al dat moeilijke knopen best in een sereen klimaat doorgehakt worden. En dus niet vlak voor de verkiezingen.

Werkgroepen

Tot dan zet de regering zich alvast aan het voorbereidende werk. “De werkgroepen zijn bezig, net als de onderhandelingen tussen de kabinetten, de minister van Begroting en de premier”, verduidelijkte cdH-vicepremier Joëlle Milquet. “De finale beslissingen zijn vermoedelijk pas voor na 14 oktober, maar dat is ook helemaal geen probleem.”

Ook vanuit Europese hoek verwachten de vicepremiers trouwens weinig tegenstand. “We kunnen aan de Europese Commissie zeggen dat we bezig zijn”, aldus ook Didier Reynders (MR). Zijn partijgenoot en minister van Begroting Olivier Chastel vulde aan dat de regering “de Europese instanties op permanente basis (zal) informeren over alle begrotingsbeslissingen die zullen genomen worden”.

State of the union

Een en ander betekent dat ook de “state of the union” van premier Di Rupo niet zal plaatsvinden bij de parlementaire rentrée, die zoals steeds – en wettelijk verankerd – valt op de tweede dinsdag van oktober. “In 2000 en 2006 was er ook geen verklaring die dag”,

onderstreepte Kamervoorzitter André Flahaut. “Het is ook niet verplicht dat de regering dat doet. Een verklaring wanneer de begroting klaar is, lijkt me efficiënter.”

Zomermodus

De openingssessie van het federale parlement zal zich dus beperken tot toespraken van de voorzitters en de hernieuwing van de bureaus. Maar ook het commissiewerk zal minstens tot de verkiezingen van 14 oktober nog in zomermodus zitten, erkent CD&V’er Terwingen. De lokale verkiezingen maken het immers moeilijk om voldoende parlementsleden in Brussel te krijgen.

Toch zal – “in overleg met de oppositie” – bekeken worden welke commissies zeker moeten samenkomen. Oppositiepartij Groen neemt daar echter geen genoegen mee. “Ondanks het regeerakkoord, waarin staat dat het parlementair verlof wordt ingekort, blijven de regering en het parlement in campagnemodus”, sneert fractieleider Stefaan Van Hecke. De groenen willen dat alle

commissies hun werkzaamheden onmiddellijk opstarten. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content