Di Rupo spreekt met de 7 “ja”-partijen

Ontslagnemend formateur Di Rupo heeft donderdagochtend de 7 partijvoorzitters die bereid waren om gesprekken te starten op basis van zijn nota uitgenodigd.

Ontslagnemend formateur Di Rupo pleegt momenteel overleg met de 7 partijvoorzitters (PS, cdH, Ecolo, MR, Open VLD, Groen! en SP.A) die bereid waren tot gesprekken. Hij doet dit in het voorzitterschap van de Kamer. Het beraad is de eerste bijeenkomst onder partijen sinds de mislukking van de missie van diezelfde Di Rupo als preformateur in september 2010. Ditmaal zit de belangrijkste Vlaamse partij N-VA echter niet rond de tafel. Ook CD&V neemt
niet deel aan het gesprek.

Analyse politieke situatie

Het zou de bedoeling zijn om de politieke situatie te analyseren na de verschillende reacties op de de formateursnota. Initiatiefnemer Di Rupo benadrukt dat het niet gaat om onderhandelingen maar wel degelijk om een inschatting van de huidige politieke situatie. De nota van Di Rupo is door 7 partijen aanvaard als onderhandelingsbasis. De N-VA heeft het werkstuk verworpen. De Franstalige partijen en SP.A, Groen! en Open VLD hameren er echter op dat de tijd is gekomen om echte onderhandelingen op te starten. CD&V wil voorlopig niet aan tafel aanschuiven, en zonder de partij is er niet de tweederde meerderheid die nodig is voor een staatshervorming.

Reactie Gérard Deprez

Op de RTBF-radio juichte Gérard Deprez (MR) deze ochtend het initiatief van Di Rupo toe. Volgens hem is het overleg van de 7 bedoeld om de “CD&V terug aan boord te hijsen”. Deprez voegde er nog aan toe dat “waar het bilaterale faalt, moet men het collectief proberen”. Hiermee doelt Deprez op het “vertrouwensprobleem” tussen Di Rupo en CD&V-voorzitter Wouter Beke. De CD&V eist namelijk dat de formateur teruggrijpt naar het voorstel over B-H-V en Brussel dat Beke als koninklijk onderhandelaar had uitgewerkt.

Deprez opperde voorts zijn bedenkingen bij de door CD&V geformuleerde vrees dat onderhandelingen met FDF tot mislukkingen gedoemd zijn als de N-VA niet mee aan tafel zit. “Een vals proces”, zo reageerde de voorzitter van MCC, dat net als het FDF tot de MR-federatie behoort. Deprez wijst erop dat MR en FDF zo’n tien jaar geleden ten tijde van de Lambermontakkoorden ook uiteenlopende standpunten hadden. Volgens Deprez zou het voor FDF-voorzitter Olivier Maingain alleszins moeilijk worden om een akkoord over B-H-V af te wijzen indien PS, cdH, Ecolo en MR akkoord zouden gaan. Zoals de meeste partijvoorzitters wil Deprez alleszins nog niet denken aan nieuwe verkiezingen. “Dat zou het mooiste cadeau zijn dat men De Wever kan geven”, besloot de senator.
Koning Albert

Koning Albert II houdt intussen nog steeds het ontslag van Di Rupo in beraad. De PS-voorzitter had vrijdag aan de vorst meegedeeld dat hij ontlast wou worden van zijn opdracht. De koning riep de politici op om “enkele dagen bezinning te nemen om de gevolgen van de politieke toestand te evalueren en pistes van oplossing te zoeken”. (Belga/INM)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content