Di Rupo's juridische gesprekken over BHV gaan moeizaam

30/09/11 om 19:14 - Bijgewerkt om 19:14

Omdat de gesprekken over het gerechtelijk arrondissement BHV moeizaam verlopen, lijkt het onwaarschijnlijk dat dit weekend een communautair akkoord gesloten wordt.

Het lijkt steeds minder waarschijnlijk dat formateur Elio Di Rupo en de acht partijen dit weekend de communautaire onderhandelingen kunnen afronden. De gesprekken over het gerechtelijk arrondissement BHV verlopen moeizaam. De formateur zou vrijdag zo dicht mogelijk bij een akkoord willen eindigen.

Naast de splitsing van het kiesarrondissement BHV willen de Vlaamse partijen ook dat er afzonderlijke rechtbanken en parketmagistraten komen voor Brussel en Halle-Vilvoorde. De Franstalige partijen, met de MR op kop, willen dat de Franstaligen in Halle-Vilvoorde ook op een eenvoudige manier in het Frans berecht kunnen worden.

Bal van de burgemeester

De discussie gaat vrijdag maar heel traag vooruit, is te horen. Het ziet er voorlopig niet naar uit dat de onderhandelaars vrijdagavond rond dit heikele punt een akkoord zullen vinden.

Of en wanneer er zaterdag verder gepraat wordt, is niet duidelijk. Formateur Di Rupo moet in elk geval zaterdagavond naar zijn "bal van de burgemeester", in zijn thuisstad Bergen. (Belga/SD)

Onze partners