Di Rupo roept onderhandelaars niet rond de tafel

© Belga

Formateur Di Rupo is niet van plan de onderhandelaars rond de tafel te roepen. Gouverneur Coene van de Nationale Bank pleitte ervoor om de onderhandelingen vervroegd op te starten om het hoofd te bieden aan de schuldencrisis. Di Rupo stelt de onderhandelingen met nog eens een week extra uit.

De voorzitters van de acht onderhandelende partijen zullen niet vóór 22 augustus samen rond de onderhandelingstafel gaan zitten. De drie “semaines familiales” gaan vanaf 16 augustus naadloos over in een volle week van bilaterale contacten, meldt De Standaard.

Pauze van een maand
“De Koning stelt voor een pauze tot midden augustus in te lassen in de onderhandelingen”, zo stond op 22 juli in de mededeling van het Paleis. Die pauze van in totaal drie weken zou normaal eind volgende week afgelopen zijn. Maar de voorzitters van de acht onderhandelende partijen zullen ten vroegste in de week van 22 augustus samen rond de tafel zitten. Dat is een volle maand na hun laatste gesprek.

Bilaterale contacten
Van echt onderhandelen is voor die tijd dus geen sprake.
Toch zal er in de week van 15 augustus wel een en ander gebeuren. Formateur Elio Di Rupo (PS) heeft een hele week bilaterale contacten gepland met de verschillende partijvoorzitters.

Wouter BekeMaar CD&V-voorzitter Wouter Beke, aan Vlaamse kant een absolute sleutelfiguur in de onderhandelingen, heeft pas op 22 augustus een afspraak bij de formateur. Formateur Di Rupo laat zich duidelijk niet opjagen door Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank. Die heeft op de RTBF-radio gezegd dat de regeringsonderhandelingen vervroegd moeten opstarten om het hoofd te bieden aan de schuldencrisis.

België zich niet bewust van ernst van de situatie
De pauze in de onderhandelingen creëert volgens hem tegenover de financiële markten het beeld creëren dat ons land zich “niet bewust is van de situatie’.

‘Het feit dat de regeringsonderhandelingen zijn onderbroken, heeft de financiële markten niet kunnen overtuigen dat ons land zich bewust is van de situatie. Het geeft een beeld alsof we de zaken op hun beloop laten en dat is negatief. Het is belangrijk dat we aan de markten tonen dat de situatie onder controle is en dat er stappen genomen worden’.

Water gieten in een emmer zonder bodem
‘Als de lidstaten zelf geen maatregelen treffen, dienen die inspanningen van de Europese Centrale Bank tot niets. Dat is als water gieten in een emmer zonder bodem’, aldus Coene. ”De lidstaten moeten de markten zelf overtuigen dat ze de juiste maatregelen hebben genomen. Er zijn begrotingen opgesteld op basis van niet-gecontroleerde groeihypotheses. Er is nu nood aan concrete maatregelen, beloftes zijn er al genoeg gemaakt’, aldus Coene. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content