Di Rupo: 'PS wil geen communautair debat voeren'

16/10/14 om 15:29 - Bijgewerkt om 15:29

PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft gereageerd op de uitlatingen van enkele N-VA-regeringsleden. 'We willen geen communautair debat voeren', klonk het. De partij liet ook verstaan dat 70 procent van het 'zogenaamde nieuwe beleid' al beslist werd door de vorige regering.

Di Rupo: 'PS wil geen communautair debat voeren'

© Belga

"De PS wil helemaal geen communautair debat voeren, wij zitten in een sociaaleconomische logica", beet PS-voorzitter Elio Di Rupo van zich af. De Franstalige socialisten "zagen zich echter verplicht" te reageren op de "laakbare" uitlatingen van twee regeringsleden van de N-VA.

'Op kap van de burgers'

Daarna fileerde Di Rupo de begrotingscijfers van de nieuwe regering. Opvallend: volgens hem werd zowat 70 procent van de 3,7 miljard euro aan nieuw beleid reeds beslist door zijn regering. Hij had het over de verlaging van de patronale bijdragen (960 miljoen), de hogere werkbonus voor de laagste lonen (119 miljoen) en de automatische verhoging van de uitkeringen via de welzijnsenveloppe (1,48 miljard).

Voor de rest ziet de PS vooral "veel wind, mist en stormweer voor de burgers". De 4 miljard loonlastenverlagingen bestaat grotendeels uit de 960 miljoen reeds beslist beleid en 2,3 miljard door de indexsprong - "dus op kap van de burgers". Bovendien rekent de regering-Michel de terugverdieneffecten volgens de PS dubbel.

'Zelden geziene brutaliteit'

De keuzes die N-VA, MR, CD&V en Open VLD wel maken, zetten volgens de PS "ons sociaal systeem op de helling". De besparing van 5,3 miljard in de sociale zekerheid noemt fractieleidster Laurette Onkelinx "enorm", het wegsnijden van 20 procent van de werkingskosten (zonder personeel) bij de overheid "van een zelden geziene brutaliteit". "Deze besparingen zijn onrechtvaardig en niet serieus", besloot ook Di Rupo. (Belga/WB)

Onze partners